• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Riasa chlorella – podrobný prehľad potvrdených účinkov, dávkovania a bezpečnosti

Riasa chlorella – podrobný prehľad potvrdených účinkov, dávkovania a bezpečnosti

V podrobnom profile superpotraviny chlorella zistíte:

  • ako presne vám chlorella môže zlepšiť zdravotný stav a kondíciu
  • aké sú účinky chlorelly na chudnutie, krásu a vitalitu
  • aký je kompletný výživový profil riasy chlorelly
  • odkiaľ chlorella pochádza, ako sa pestuje a spracúva

Chlorella je prirodzený, čistý a koncentrovaný zdroj dôležitých živín

prášok zo sušenej chlorelly
Prášok zo sušenej chlorelly je pre účely užívania najvhodnejší.

Chlorella je jednobunková, sladkovodná, tmavozelená alebo modrozelená riasa používaná v množstve výživových doplnkov, potravinách a kozmetike. Z chlorelly sa vyrábajú tabletky, toboľky, nápoje a tekuté extrakty. V Japonsku sa čerstvá bežne konzumuje ako súčasť jedálnička.

Chlorella je prirodzený, čistý zdroj bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny, chlorofylu, vitamínov, antioxidantov a minerálov. Môže obsahovať látky účinné proti baktériám, hubám, nádorom a vírusom a urýchľovať hojenie poškodeného tkaniva.

Chlorellu objavili po druhej svetovej vojne v 19. storočí. Zdravotné prínosy začali študovať v Japonsku od 60. rokov.

výroba, pestovanie a kultivácia chlorelly
Takto vyzerá moderné pestovanie chlorelly – čisté prostredie neohrozené škodlivinami a vysoká výťažnosť.

Rýchle fakty o chlorelle

Vedeli ste, že …

  • Chlorella je najbohatším známym zdrojom chlorofylu? Obsahuje ho takmer 10x viac než rastlinka vojteška, z ktorej sa chlorofyl pre komerčné využitie najčastejšie získava.
  • Chlorofyl čistí črevá, pečeň a krv, urýchľuje hojenie rán a bráni toxínu aflatoxín (nachádza sa napríklad v plesnivých zrnách, strukovinách a orechoch) poškodzovať DNA. Chlorofyl môže tiež blokovať niektoré toxíny spôsobujúce rakovinu, znižovať lokálne zápaly a pôsobiť ako vnútorný pachový deodorant. Nachádza sa hlavne v zelenej listovej zelenine. Problémom je, že zelená zelenina chlorofylu obsahuje menej než 0,5 %. Chlorella chlorofylu obsahuje 3 až 5 %.

Zásadité pH zelených potravín podporuje liečenie všetkých typov zápalov, ktoré môžu v organizme prebiehať. Zelené potraviny výrazne povzbudzujú činnosť imunitného systému a to ako priamo, tak aj nepriamo,vysvetľuje MUDr. Miloslav Lacina (red. upravené)

  • Aby chlorellu mohli ľudia dobre stráviť, musí sa najskôr narušiť jej bunečná stena. Chlorella je potom 2x stráviteľnejšia a predstavuje ohromný zdroj koncentrovanej výživy.
  • Chlorella je jedným z najstarších organizmov na Zemi. Ako ukazujú fosílie, genetická integrita chlorelly ostáva rovnaká už viac než 2 miliardy rokov. Človek pre pestovanie vybral tie najlepšie kmene chlorelly, nezmenil však jej genetickú štruktúru.
  • Chlorella sa pestuje v tekutom prostredí z čisté vody a výživných látok bez toxínov a stopových prvkov. Chlorella je preto čistá potravina. Neobsahuje toxické prvky ani chemické prísady.
  • Bazény pre pestovanie chlorelly napríklad v japonskej Okinawe s ideálnym podnebím pre jej rýchly rast majú priemer cez 54 metrov. Chlorella sa zbiera, vysuší a rozdrví na pastu, z ktorej sa vyrába prášok, tablety alebo toboľky.
  • Chlorella je zároveň jednou z najrýchlejšie rastúcich rastlín. V experimentoch ju dokonca skúšali ako možný obnoviteľný zdroj pohonných hmôt pre poľnohospodársku techniku.
chlorella prášok

Dôležité informácie

  • Známa tiež ako: chlorella, Chlorella vulgaris, Chlorella pyrenoidosa, Parachlorella kessleri, Chlorella SP, Chlorella sorokiniana
  • Krajina pôvodu: najčastejšie Japonsko, Taiwan, Nový Zéland, Európa, Austrália
  • Predáva sa vo forme: tabliet, ako sušený prášok a tekutý extrakt
  • Dostupnosť v SR a ČR – áno
chlorella oblasti pestovania
Chlorella sa najčastejšie pestuje v týchto oblastiach

Potvrdené zdravotné účinky chlorelly

Pre objektívne hodnotenie účinnosti chlorelly je potrebných viac vedeckých dôkazov. Lekárska veda mnoho výhod chlorelly nepotvrdila, aj tak by mohla byť minimálne vďaka vysokému obsahu živín prínosná pre ľudí, ktorí trpia ich nedostatkom.

Chlorella je pomerne bohatým zdrojom niektorých vitamínov a minerálnych látok, čo môže byť telu prospešné. Účinky Chlorelly na imunitný systém ani presvedčivé dôkazy o schopnosti brániť sa nádorovému bujneniu sa však nikdy nepotvrdili,uviedla MUDr. Hana Ferdinandová (red. upravené)

Klinický výskum žiadne tvrdenia definitívne nedokázal, výskumy boli prevedené väčšinou na zvieratách a nie na ľuďoch.

  • Podľa Americkej spoločnosti pre boj s rakovinou môže mať chlorella niektoré protirakovinové vlastnosti a môže tiež spomaliť rast rakovinových buniek.
  • Americká spoločnosť pre boj s rakovinou uvádza, že chlorella obsahuje antioxidanty vitamín C a karotenoidy a vysokú koncentráciu vitamínov B. Antioxidačná aktivita umožňuje neutralizovať škodlivé voľné radikály, ktoré prispievajú k poškodzovaniu DNA a rakovine.
  • Ako pomocníka chlorellu jej zástanci používajú najčastejšie k predchádzaniu prechladnutia, demencii a rakovine, zníženie nežiaducich účinkov ožarovania, chemoterapie a hladiny cholesterolu, zlepšenie reakcie tela na očkovanie proti chrípke, zvýšenie počtu bielych krviniek pre obranu proti infekciám (hlavne u pacientov nakazených HIV alebo s rakovinou), ako ochranu tela pred žiarením a toxickými kovmi (napríklad olovo a ortuť) aj ako „spomaľovač starnutia“.
  • V Japonsku testovali účinky chlorelly na kognitívny pokles a starnutie u myší. Štúdia z roku 2009 naznačuje, že dlhodobé užívanie chlorelly znižuje oxidačný stres a môže spomaľovať starnutie.
  • Chlorella sa používa tiež k zlepšeniu trávenia (podporuje zdravú črevnú mikroflóru – zvyšuje prospešné črevné baktérie, ktoré pomáhajú předchádzať žalúdočným nevoľnostiam alebo hnačkám), vysokého krvného tlaku, príznakov anémie aj ako pomoc pri liečbe vredov, kolitídy, Crohnovej choroby, zápchy, divertikulózy, zápachu z úst, hypertenzie a fibromyalgie.
  • Niektorí ju používajú ako prevenciu žalúdočných vredov, antioxidant, pre zvýšenie energie a detoxikáciu, zdroj horčíka pre duševné zdravie, zmiernenie premenštruačného syndrómu a zníženie astmatických záchvatov. Používa sa tiež pre zlepšenie imunitného systému a doplnenie vitamínu B12.
  • Aplikovaná na kožu môže pomôcť s liečbou kožných vredov, vyrážok spôsobených ožarovaním, pohlavne prenosnou chorobou trichomoniázou alebo bielych škvŕn na pohlavných orgánoch nazývaných vulvárna leukoplakia.

Zdá sa, že chlorella spúšťa gény riadiace spôsob, akým bunky normálne inzulín používajú v tele. Výskum ukázal, že chlorella teoreticky môže pomôcť napraviť problémy metabolického syndrómu. Nie je to však kúzelná palička, ale jedno z ďalších preventívnych opatrení, podobne ako cvičenie a sledovanie si stravy,tvrdí profesor neurochirurgie a anatómie na Virginia Commonwealth University Randall Merchant

Využitie chlorelly

Zvýšenie energie, chudnutie a zlepšenie celkového zdravia chlorellou

Chlorella môže redukovať telesný tuk, pomôcť pri trávení, detoxikácii a v boji proti obezite. Pomáhať môže tiež s posilnením imunity, znižovaním rizika rakoviny a demencie, zvyšovaním energie, a tlmením depresií. Vedecký výskum však tieto účinky chlorelly zatiaľ nepodporil.

Vitamín B12, proteíny, chlorella a vegáni

Chlorella je vzácnym rastlinným zdrojom vitamínu B12, čo ocenia hlavne vegáni a vegetariáni. Neodporúča sa však spoliehať sa na ňu ako na výhradný zdroj, a dopĺňať B12 v strave a v iných doplnkoch.

Proteín z chlorelly však ľudské telo absorbuje takmer rovnako ako napríklad u vajec alebo mlieka, čo je u rastlinných bielkovín vzácne ako vitamín B12. Chlorella je tak pre vegánov a vegetariánov skvelým zdrojom bielkovín.

Fibromyalgia a chlorella

Fibromyalgia spôsobuje svalovú bolesť, únavu a škvrny na tele. Nie je známa jej príčina ani liečba. Podľa lékarského centra University of Maryland by príznaky fibromyalgie mohla znižovať práve chlorella. Aj tu však treba viacej výskumov.

Nutričné hodnoty

Produkty z chlorelly sa výrazne líšia podľa toho, ako bola pestovaná, zozbieraná a spracovaná. Sušené prípravky z chlorelly môžu mať 7 až 88 % bielkovín, 6 % až 68 % sacharidov a 7 až 75 % tukov.

Chlorella je bohatá na rastlinné bielkoviny, vitamíny, minerály, esenciálne mastné kyseliny Omega 3 a 6 a aminokyseliny. Chlorella s vysokým obsahom chlorofylu ponúka organizmu tiež horčík a železo.

V 100 gramoch chlorelly je približne:

  • 57 % – proteínov – 58,4 g
  • 20 % – tukov – 9.3 g
  • 23 % – vlákniny – 23.2 g
  • popol – 4.9 g
  • voda – 4.6 g
  • Kalórií 410 (1717 kJ)
Vitamíny:

  • Vitamín A – 51300 IU
  • Vitamín C – 10.4 g
  • Vitamín E – 1.5 mg
  • Thiamín – 1.7 mg
  • Riboflavín – 4.3 mg
  • Niacín – 23.8 mg
  • Vitamín B6 – 1.4 mg
  • Folát – 94 mcg
  • Vitamín B12 – 0.1 mcg
  • Kyselina pantothenová – 1.1 mg
Minerály:

  • Vápnik – 221 mg
  • Železo – 130 mg
  • Horčík – 315 mg
  • Fosfor – 895 mg
  • Zinok – 71 mg

Užívanie a dávkovanie chlorelly

Chlorella sa užíva ideálne pol hodiny pred jedlom. Tablety je vhodné rozhrýzť a zapiť dostatočným množstvom tekutín. Prášok môžete zmiešať napríklad so smoothie alebo pridať do jedla.

Pokiaľ chlorellu užívate dlhodobo, odporúča sa dávkovať ju 1 – 3x denne. Po každých 3 týždňoch je vhodné spraviť si 7 dennú prestávku. Pri ústnom, krátkodobom užívaní (do 2 mesiacov) je chlorella pravdepodobne celkom bezpečná.

TIP NA DOPLNOK S PROSPEŠNOU CHLORELLOU:

Zmes zelených superpotravín Blendea SUPERGREENS obsahuje 15 % chlorelly v BIO kvalite. Jej účinky posilňujú ďalšie zelené superpotraviny – sinica spirulina, mladý jačmeň a zelená pšenica.

Bez lepku, laktózy, bez pridaných farbív a aróm, BIO kvalita a vhodné pre vegánov.

Kliknite na tlačidlo nižšie a čítajte o všetkých prospešných účinkoch. V prípade objednávky je u vás balíček do 2 dní.
Blendea SUPERGREENS, zloženie

Nežiaduce a vedľajšie účinky chlorelly

Medzi najčastejšie nežiaduce vedľajšie účinky hlavne v prvom týždni užívania patrí hnačka, nevoľnosť, plynatosť a nadúvanie, zelené zafarbenie stolice a žalúdočné kŕče.

Chlorella môže spôsobovať aj vážne alergické reakcie na základe obsiahnutých bielkovín vrátane astmy a ďalších dýchacích problémov. Alergia na chlorellu sa prejavuje najčastejšie vyrážkou alebo svrbením.

Ďalším nežiaducim účinkom môže byť aj zvýšená citlivosť na slnečné žiarenie. Predovšetkým ľuďom so svetlou pleťou sa pri pobyte na slnku odporúča používať opaľovací krém s vyšším UV ochranným faktorom.

POZOR: Chlorella nenahrádza liečbu žiadnej choroby

Chlorella nemá priznané liečebné účinky a nenahrádza žiadne lieky ani liečbu. Ide o doplnok stravy. Zdravotné prínosy chlorelly zatiaľ neboli dostatočne vedecky doložené.

Pri nakupovaní chlorelly si overte, akého má výrobca dodávateľa, či je chlorella čistá, bezpečná, spĺňa potrebné podmienky kvality a dokáže sa preukázať príslušnými certifikátmi a dokumentáciou.

Kto by nemal chlorellu užívať?

Tehotné, dojčiace ženy a chlorella

Americká spoločnosť pre boj s rakovinou uvádza, že 6 gramov chlorelly denne môže byť prevenciou anémie, ktorá sa v tehotenstve často objavuje.

Štúdia publikovaná v roku 2009 časopisom Journal of Medicinal food zistila, že chlorella znižuje dioxíny (chemické zlúčeniny negatívne ovplyvňujúce zdravie). V materskom mlieku zvyšuje koncentráciu protilátok zásadných pre imunitu.

O bezpečnosti chlorelly behom tehotenstva a dojčenia však nie je dostatok spoľahlivých informácií. Jej konzumácii je teda bezpečnejšie sa v týchto obdobiach celkom vyhnúť alebo ju konzultovať s lekárom.

Osoby so zvýšenou citlivosťou na jód a chlorella

Chlorella môže jód obsahovať, a preto aj spôsobiť alergickú reakciu u osôb na jód citlivých.

Alergici na pleseň a chlorella

Chlorella môže spôsobiť alergickú reakciu aj u ľudí alergických na pleseň. Tu je veľmi dôležitý pôvod, skladovanie a kvalita chlorelly. O dôvod viac zaujímať sa o tieto vlastnosti ešte pred nákupom.

Opäť žiadajte certifikáty kvality. Naša chlorella v zelenej zmesi Blendea SUPERGREENS všetky potrebné doklady samozrejme má. Kvalita a bezpečnosť je prvoradá.

Ľudia so slabým imunitným systémom

Pokiaľ máte slabý imunitní systém, buďte pri užívaní chlorelly obozretní. Existuje podozrenie, že by u týchto osôb mohla spôsobiť množení “zlých” baktérií v črevách.

Pacienti s autoimunitnými chorobami (napríklad roztrúsená skleróza, lupus, reumatoidná artritída)

Chlorella môže podporovať imunitný systém, čo zvyšuje tiež príznaky autoimunitných chorôb. Pacienti s týmito ochoreniami by sa preto užívaniu chlorelly mali radšej vyvarovať.

S ktorými liekmi chlorellu neužívať?

Lieky znižujúce imunitný systém

Chlorella môže posilňovať imunitný systém a obmedzovať tak účinnosť liekov používaných k jeho znižovaniu. Lieky znižujúce funkciu imunitného systému zahŕňajú napríklad azathioprin (Imuran), basiliximab (Simulect), cyklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mykofenolát (CellCept), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone) alebo kortikostreroidy (glukokortikoidy).

Lieky obsahujúce liečivo Warfarin

Chlorella obsahuje množstvo vitamínu K, ktorý v tele napomáha zrážaniu krvi. Látka Warfarin (Coumadin) sa používa naopak ku znižovaniu krvnej zrážanlivosti a chlorella tak môže účinok Warfarinu znižovať.

Vitamín C a chlorella

Chlorella viaže ťažké kovy. Vitamín C však tieto väzby narúša. Pokiaľ užívate vitamín C, konzumujte chlorellu minimálne s hodinovým odstupom.

FAQ – často kladené otázky na chlorellu

Ako mám chlorellu skladovať?

Doplnky stravy z chlorelly uchovávajte najlepšie vo vzduchotesnej nádobe. Vyvarujte sa slnečného žiarenia a vlhkosti.

Mám chlorellu skladovať v chladničke?

Postupujte podľa príbalového letáku alebo etikety. V chladničke ju obvykle skladovať nemusíte.

Je chlorella vhodná pre vegánov?

Chlorella je 100% rastlinného pôvodu. Je prírodným zdrojom proteínov, železa, chlorofylu a ďalších vitamínov, minerálov a ďalších prvkov, ktoré vo vegánskom jedálničku často chýbajú.

Je chlorella bezlepková?

Áno, chlorella je prirodzene bezlepková potravina.

Aký je rozdiel medzi chlorellou a spirulinou?

Chlorella je riasa, spirulina sinica. Chlorella má bunečné steny z celulózy, ktoré sú schopné absorbovať a uľahčovať vylučovanie nečistôt. Steny spiruliny sú stráviteľné, nemá preto tento čistiaci efekt. Obe sú však cenným zdrojom živín.

Čo je to chlorella?

Chlorella je jednobunková zelená riasa, ktorá rastie vo vode a obsahuje najviac chlorofylu zo všetkých rastlín.

Ako chlorella chutí?

Chuť chlorelly je silne rastlinná, trávnatá a zľahka horkastá.

Aký je rozdiel medzi chuťou chlorelly a spiruliny?

Chlorella sa väčšine ľudí zdá trochu chutnejšia – jej chuť je trávnatá a je sa ľahko. Spirulina chutná viac ako morské riasy a jej chuť je prenikavejšia.

Kde chlorellu kúpim?

Chlorellu zoženiete v špecializovaných zdravých obchodoch a e-shopoch.

Ako prášok z chlorelly užívať?

Prášok z chlorelly môžete vypiť v čistej vode, džúse alebo pridať napríklad do smoothie či zdravého receptu.

Použité odborné zdroje:

Redakcia Blendea.sk

Naše články Vám vždy pomôžu aj pokiaľ u nás nenakupujete. Na blogu sa venujeme častým zdravotným problémom a výživovým nedostatkom, ktoré produkty Blendea pomáhajú řiešiť. Čítajte o účinkoch superpotravín a základných zložkách stravy, zaujímavé a motivujúce rozhovory s výživovými špecialistami a športovcami. Zároveň vyvraciame časté mýty, ktoré môžu ľuďom uškodiť. Akékoľvek otázky Vám radi zodpovieme v komentároch alebo na maile info@blendea.sk. Ďakujeme, že nás čítate a nakupujete u nás :) Za celú redakciu zdraví Lukáš Chládek, šéfredaktor blogu Blendea.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto veľa číta, veľa sa dozvie 🙂

Čítajte ďalšie užitočné články

10 dostupných superpotravín, ktoré podporia zdravé, šťastné a bezpečné tehotenstvo 👶

16.06.2021

Pre zdravý vývin plodu je dôležité, aby budúca mamička tehotenstvo prežívala v pokoji a zdraví ako po duševnej, tak aj fyzickej stránke. Zásadnú rolu okrem pohodového prostredia hrá vyvážený jedálniček obsahujúci všetky nevyhnutné živiny, vitamíny a minerály pre matku aj dieťa. V snahe dodať bábätku nevyhnutné živiny a neublížiť mu tehotné ženy podliehajú rôznym mýtom […]

Čítať celý článok

Maca peruánska -superpotravina pre skutočné posilnenie organizmu

09.06.2021

Jednou z najväčších výhod súčasného trhu, ktorú si doslova môžeme užívať do sýtosti, je pestrosť a hojnosť zdravých potravín. V dnešnej dobe môžeme svoje zdravie a kondíciu podporiť potravinami, o ktorých naši predkovia nemali ani tušenie.

Čítať celý článok

Železo: Zdroje v potravinách, účinky a časté prejavy nedostatku + ROZHOVOR so špecialistkou

26.05.2021

Ľudský organizmus je zložitým systémom, kde v jednom okamihu prebieha množstvo biochemických procesov. Skladá sa z mnohých rôznorodých buniek, orgánov a sústav, ktoré zabezpečujú jeho správne fungovanie. Predpokladom ku správnemu fungovaniu tela je zdravá strava. Tá je zdrojom základných živín a energie, ale tiež mikroživín, kam patrí aj železo. Dlhodobý nedostatok železa vedie k anémii […]

Čítať celý článok