Chlorofyl – jeho úloha v prírode a ľudskom tele

Chlorofyl patrí k najvýznamnejším prírodným látkam vôbec. V skratke môžeme povedať, že je to zelené rastlinné farbivo, ktoré dáva farbu našej prírode a je základom života na Zemi.

Bez chlorofylu by sa totiž nezaobišli nielen rastliny, ale aj zvieratá či ľudia. Ako je to možné?

Chlorofyl – výsledok fotosyntézy

Práve chlorofyl totiž umožňuje fotosyntézu – premenu svetelnej energie do biologicky spracovateľnej podoby, kedy za pomoci vody a oxidu uhličitého vzniká kyslík, sacharidy a iné organické látky. Iste viete, že fotosyntéza je základom pre všetky ďalšie biochemické a biologické reakcie, prebiehajúce v živých organizmoch na Zemi.

 

Zelené steblá trávy

Chlorofyl dáva farbu našej prírode a je základom života na Zemi

 

Akú rolu chlorofyl zohárava pri fotosyntéze?

Prevažná väčšina živých organizmov na Zemi potrebuje pre svoj život chemickú energiu, ktorá má prapôvod v energii svetelného žiarenia. Takmer všetkým metabolickým dejom, ktoré sú podstatou života, predchádzali fotosyntetické reakcie premieňajúce svetlo na makrochemickú väzbu. Tieto reakcie nazývame fotosyntézou

Procesy fotosyntézy pritom prebiehajú výhradne na fotosyntetických pigmentoch zelených rastlín a niektorých rias či siníc. Zástupcovia fotosyntetických pigmentov sú tiež karotenoidy a fykobilíny. Najdôležitejšími fotosyntetickými pigmentmi sú však bezpochyby chlorofyly, ktoré absorbujú energiu z inej časti viditeľného svetelného spektra než karotenoidy a fykobilíny.

 

Detail zeleného listu

List je miestom, kde u rastlín prebieha 99,9 % fotosyntézy

 

Čo je výsledkom tohto procesu?

Chlorofyl funguje ako akýsi transformátor svetelnej energie. Práve prostredníctvom chlorofylu vznikajú pri fotosyntéze sacharidy, základný zdroj energie pre všetky živé organizmy. Do vzduchu sa pritom uvoľňuje aj životodarný kyslík. Chlorofyl je tak kľúčovou molekulou pre pozemský život.

 

Zelená – farba života na Zemi

Chlorofyly zachytávajú predovšetkým modrú a červenú zložku svetelného spektra, ostatné farby odrážajú. V ľudských očiach sa tak chlorofyly javia ako zelené, príp. modrozelené. Zelená je tiež farbou rastlín, obsahujúcich chlorofyly a farbou života na Zemi.

 

Rastúce výhonky

Chlorofyl je kľúčovou molekulou pre pozemský život

 

Chlorofyl môžeme opísať ako:

 

VIDEONÁVOD: Vyrobte si chlorofyl doma z akejkoľvek zelenej rastliny. 

 

Odkedy poznáme chlorofyl?

Objav chlorofylu spadá do začiatku minulého storočia. Chemickú štruktúru chlorofylu identifikoval nemecký vedec Dr. Richard Martin Willstätter, nositeľ Nobelovej ceny. Zistil, že chlorofyl sa skladá z atómov uhlíka, vodíka, dusíka a kyslíka, ktoré obklopujú jednoduchý centrálny atóm horčíka (Mg).

Zásadný objav však prišiel ešte o 15 rokov neskôr, kedy v roku 1930 Dr. Hans Fisher identifikoval chemickú štruktúru hemoglobínu, pigmentu červených krviniek, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka v tele.

 

Štruktúra chlorofylu

Ku prekvapeniu všetkých sa ukázalo, že chemická štruktúra chlorofylu a hemoglobínu je takmer totožná. Líšia sa len v centrálnom atóme. Zatiaľ čo u chlorofylu je týmto atómom horčík, u hemoglobínu je to železo.

 

Funkcia chlorofylu v ľudskom tele

Chlorofyl prenáša kyslík u rastlín, obdobne ako hemoglobín u živočíchov. Zjednodušene by sa dalo povedať, že chlorofyl sa po konzumácii zelených potravín v ľudskom tele mení na hemoglobín. Organizmus z chlorofylu berie horčík (a ďalšie cenné látky), centrálny atóm horčíka nahrádza železom a vzniká tak hemoglobín.

Chlorofyl v ľudskej strave zefektívňuje prenos kyslíka, podporuje okysličenie organizmu, tým dodáva energiu na bunkovej úrovni.

 

Zelené smoothie

Konzumácia chlorofylu podporuje vznik hemoglobínu v ľudskom tele

 

Zdravotné benefity chlorofylu

Prospešnosť chlorofylu potvrdzujú mnohé vedecké štúdie. O. i. štúdia z roku 1936, kedy vedci Liverpoolskej univerzity J. H. Hughes a A. L. Latner u laboratórnych zvierat pri kŕmení chlorofylom zo zelených rastlín zaznamenali zvýšenie rýchlosti obnovy hemoglobínu o celých 50 %.

 

Aké účinky má chlorofyl na človeka? 

Zvýšené množstvo červených krviniek, účinnejšie okysličenie tkanív, tým aj viac energie, lepšia regenerácia alebo podpora metabolických dejov. To sú len niektoré z účinkov, ktoré sú chlorofylu vo vzťahu k ľudskému zdraviu pripisované. Chlorofyl sa odporúča pri málokrvnosti, rekonvalescencii alebo metabolických poruchách. To však zďaleka ešte nie je všetko.

 

10 zdravotných účinkov chlorofylu

 

  1.       Posilňuje imunitný systém
  2.       Zlepšuje stav pokožky
  3.       Pomáha pri málokrvnosti
  4.       Detoxikuje organizmus
  5.       Energizuje a omladzuje telo
  6.       Má protirakovinové účinky
  7.       Pomáha dostať krvný tlak do normálu
  8.       Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo
  9.       Hojí rany a popáleniny
  10.     Čistí črevá a pečeň, zlepšuje trávenie a metabolizmus

Zdroj 1, zdroj 2

 

Žena v prírode

Chlorofyl priaznivo vplýva na celkové zdravie človeka

 

Využitie chlorofylu v praxi

Chlorofyl ľudia využívajú už od pradávna – v podobe zelených rastlín. Rastliny, zelené bylinky alebo zelenolistá zelenina (špenát, kapusta, kel, brokolica, šalát) patria dodnes k významným zdrojom chlorofylu a premenenej slnečnej energie.

V poslednej dobe sa však do popredia dostávajú morské riasy, chlorella, spirulina a ďalšie zelené potraviny, ktoré chlorofyl vo veľkom množstve obsahujú, spolu s ním i ďalšie cenné látky.

 

Krájanie petržlenovej vňate

Neobsahuje ho len chlorella či spirulina. Chlorfyl nájdete napríklad aj v petržlenovej vňati

 

Vnútorné využitie chlorofylu

Chlorofyl sa nachádza v zelených potravinácn (spirulina, chlorella, mladý jačmeň a pod.), tie sa môžu stať základom zelených chlorofylových nápojov, napríklad našej zelenej zmesi Blendea SUPERGREENS. Chlorofyl sa užíva vnútorne na podporu zdravia a okysličenia tkanív. Priaznivo ovplyvňuje krvný obraz, ale celý krvný obeh ako taký, o. i. prospieva aj črevám a zdravému tráveniu. Užíva sa tiež na detoxikáciu organizmu a povzbudenie regeneračných schopností ľudského tela.

 

Vonkajšie využitie chlorofylu

Chlorofyl nachádza tiež vonkajšie využitie. Už v roku 1940 uverejnil prestížny lekársky magazín Journal of Surgery správu o tom, že chlorofyl urýchľuje hojenie rán. Dôkazom bolo 1 200 pacientov, ktorým chlorofyl skutočne pomohol. To je však len zlomok ľudí, ktorým bol chlorofyl kedy užitočný.

Hojivé a protizápalové vlastnosti chlorofylu sa dodnes využívajú pri kožných vredoch, zápaloch kože, ale napríklad aj zápaloch nosohltana, gynekologických zápaloch a pod. Hojí tiež najrôznejšie popáleniny a uplatňuje sa aj pri liečbe akné – je k dostaniu vo forme rôznych sprejov či mastí. Využíva sa však aj v kozmetike a pre svoju schopnosť potláčať zápach býva súčasťou deodoračných prípravkov.

 

Ľudská pokožka z chlorofylu benefituje taktiež, či už sa jedná o hojenie rán alebo zlepšenie celkovej kvality

 

Ako si zabezpečiť prísun chlorofylu?

Zamerajte sa na konzumáciu zelených potravín a superpotravín. Z tých klasickejších potravín je to napríklad petržlenová vňať, špargľa, hrášok, brokolica, zelená paprika, špenát a celkovo listová zelenina. Nájdete ho však aj v obľúbenom avokáde. Bohaté na chlorofyl sú však aj superpotraviny ako zelený jačmeň, mladá pšenica, chlorela i spirulina, ktoré okrem neho obsahujú množstvo proteínov, aminokyselín a vitamínov. Práve z nich sa skladá 100 % organická zelená zmes Blendea SUPERGREENS v BIO kvalite.

 

 

Chlorofyl – jeho úloha v prírode a ľudskom tele
4.8 (95%) 8 hlas[ů]

Pridajte komentár

XHTML: Môžete použiť tieto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

NOVÝ PRODUKT

BLENDEA
SUPERPROTEIN

Zaobstarajte si kvalitný zdroj rastlinných bielkovín so superpotravinami.

Zistiť viac