Avokádo – účinky, riziká a kompletný nutričný profil

V podrobnom profile superpotraviny avokádo zistíte:

  • ako presne vám avokádo môže zlepšiť zdravotný stav a kondíciu
  • aký je vplyv avokáda na chudnutie, krásu a vitalitu
  • aký je kompletný výživový profil avokáda
  • či si avokádo zvládnete vypestovat aj sami doma

 

profil avokado

 

Avokádo je vysoko výživným a výnimočne všestranným doplnkom akejkoľvek stravy

avokádo

Avokádo je novodobý miláčik sociálnych sietí. Aj napriek tomu, že je často považované za zeleninu, avokádo je živinami nabité ovocie. Lahodné ovocie avokádo rastie na hruškovci americkom, je nabité vitamínmi a ďalšími živinami pre udržanie pevného zdravia.

Ľudia si ho najčastejšie dávajú na tousty, do šalátov, k vajíčkam alebo do smoothies, či s kakaom ako puding. Konzumovanie avokáda je jednoduchý spôsob ako zvýšiť príjem vlákniny, bielkovín (obsahuje všetky esenciálne aminokyselniny), zdravých mononenasýtených tukov, draslíka, folátu a vitamínov B, E a C.

 

Avokádo je niekedy označované prírodným maslom

Kvôli vysokému obsahu kalórií a tukov by mohlo byť avokádo mylne považované za nezdravé a kto si dáva pozor na štíhlu líniu často toto ovocie v obchode obchádza oblúkom. Opak je však pravdou – avokádo je bohaté na mononenasýtené tuky podporujúce zdravé srdce a základné telesné funkcie a v malom množstve kvôli nemu nepriberiete. Ako vždy však platí: strava má byť pestrá, prepchávanie sa avokádom vám zdravie neutuží.

Plody avokáda sa používajú napríklad pri znižovaní hladiny cholesterolu (obsahuje veľa vlákniny), zvýšenie sexuálnej túžby a pri stimulácii menštruácie. Oleje obsiahnuté v avokáde sa používajú pri osteoartróze, semená, listy a kôra pri úplavici a hnačkách.

Avokádový olej aplikovaný priamo na kožu pomáha upokojiť a hojiť rany, pomáha tiež pri sklerodermii, infekciách ďasien a artritíde. V kombinácii s vitamínom B12 môže avokádový olej zlepšovať lupienku. Dužina avokáda sa používa na podporu rastu vlasov a rýchlejšie hojenie. Semená, listy a kôra avokáda zasa pomáha k úľave od bolesti zubov.

Hass kalifornské avokádo je bohatšie na živiny ale i na tuky

V obchodoch narazíte na dva druhy avokád – Hass kalifornské a Fuerte floridské. Hass avokáda majú bradavičnatú šupku, ktorá je zo začiatku zelená a po dozretí tmavne do fialovočiernej. Tmavšie kalifornské Hass avokáda majú takmer o 30 % viac kalórií než Fuerte zelené avokáda z Floridy, ktoré ale bývajú väčšie a poskytnú vám viac kalórií v jednom kúsku.

Avokádo

Najmä odroda Hass California sú avokáda bohaté na vitamín B6 a kyselinu listovú

 

 

V čom sa druhy avokád najmä líšia?

Porovnanie 100 g čerstvého Hass kalifornského a Fuerte floridského avokáda (odporúčaná denná dávka – ODD):

Hass kalifornské avokádo:

  • celkový tuk: 15, 4 g
  • mononenasýtené tuky: 9,8 g
  • nasýtené tuky: 2 g

 

  • draslík: 507 mg (14,4 % ODD)

 

  • vláknina: 6,8 g
Fuerte floridské avokádo:

  • celkový tuk: 10 g
  • mononenasýtené tuky: 5,5 g
  • nasýtené tuky: 1,9 g

 

  • draslík: 351 mg draslíku (10 % ODD)

 

  • vláknina: 5,8 g

 

Porovnanie 1 kusu avokáda:

Hass kalifornské avokádo:

  • kalórií: 230 (12 % ODD)
  • celkového tuku: 21 g (190 kalórií)
Fuerte floridské avokádo:

  • kalórií: 365 (18 % ODD)
  • celkového tuku: 30 g (275 kalórií)

Avokádo

Fuerte avokádo má hladšiu šupku zelenú po celú dobu dozrievania

 

 

Fakty o avokáde

Vedeli ste, že …

  • Avokádo v kuchyni používali už starí domorodci z Mexika i Peru.
  • Keď sa povie draslík, väčšina ľudí si predstaví banán. V avokáde však tohto minerálu dôležitého pre normálnu funkciu tela a stabilný pulz nájdete viac.
  • Väčšinu antioxidantov avokáda nájdete v najtmavšej zelenej dužine, čo najbližšie k šupke.
  • 1 šálka avokáda obsahuje 240 kalórií a 22 g tuku. Rovnaké množstvo brokolice má 52 kalórií a 0,6 g tuku, zelených fazuliek 44 kalórií a 0,3 g tuku.
  • Avokádo má krémovú konzistenciu a jemne nasladlú, maslovú, orechovú chuť.
  • Plody, listy a semená avokáda sa používajú k výrobe liekov.
  • Avokádo sa v minulosti používalo ako afrodiziakum a posilňovač libida.
  • Hass avokádo je zrelé, keď jeho šupka sčerná. Či je avokádo zrelé zistíte, keď ho opatrne stlačíte. Avokádo s poddajnou šupkou a mäkkým krémovým vnútrom je pripravené ku konzumácii.
  • Pri servírovaní avokádo najprv nožom rozrežte na polovicu a vyberte kôstku. Pokiaľ je zrelé, kôstku ľahko uvoľníte jemným šťuchnutím prstov.
  • Často sa hovorí tiež o výživových benefitoch kôstky z avokáda. To však nepodporujú žiadne výskumy a jeho konzumácia zrejme nebude výhodná ani pre váš mixér. Väčšina výskumov sa zameriava skôr na extrakt z avokádovej kôstky, nie však na konzumáciu samotného semienka. Pokiaľ ste ale zvedaví, môžete nechať kôstku 3 dni vysušiť, potom nožom rozlámať na menšie kúsky, rozomlieť v blenderi na jemný prášok a nakoniec pridať napríklad do smoothie.
  • Z kôstky si môžete doma jednoducho vypestovať rastlinku. Aj v našom podnebnom pásme pri dobrej starostlivosti približne po 5 rokoch začne plodiť (plody však dozrievajú až 8 mesiacov).
  • V Mexiku je obľúbený alkoholický koktejl z rumu, sirupu, citrónu, limetkového džúsu a avokáda.
  • V Brazílii je avokádo používané skôr v sladkostiach a dezertoch než v slaných pokrmoch.Hass avokádo

Avokádo je ovocie stromu hruškovca amerického

 

Avokádo je jedným z mála ovocných plodov s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom cukru. Spoločne s orechmi, olivovým olejom a kanolovým olejom je tuk v avokáde tvorený prevažne tukmi mononenasýtenými s mnohými zdravotnými benefitmi.hovorí riaditeľ Mayo Clinic z Minnesoty a špecialista na výživu, doktor Donald Hensrud (red. preložené a skrátené)

 

 

Dôležité informácie o avokáde

  • Známe tiež ako: avokádový olej, avocado, Persea americana, hruškovec americký
  • Krajina pôvodu: Španielsko, Izrael, Kalifornia, Mexiko
  • Predáva sa vo forme: surové, pokrmy, smoothies, olej
  • Dostupnosť v SR a ČR – áno

avokádo mapa

Avokádo rastie najčastejšie v týchto oblastiach

 

 

Predpokladané účinky avokáda potvrdené vedcami

Pre objektívne posúdenie zdravotných benefitov avokáda je potrebných viac vedeckých dôkazov a štúdií.

  • Strava obohatená o avokádo zrejme znižuje “zlý” cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) a zvyšuje ten “dobrý” s vysokou hustotou (HDL).
  • Užívanie výťažkov z avokádového oleja (ASU) ústne po niekoľkých mesiacoch pravdepodobne znižuje bolesť a celkovú invaliditu ľudí s bedrovou alebo kolennou osteoartrózou. Dlhodobé účinky ASU sú však nejasné. Niektoré výskumy ukazujú, že užívanie ASU po dobu 2 rokov príznaky osteoartrózy nezlepšujú – zhoršeniu kĺbov u ľudí s ťažkou osteoartrózou však zabrániť môže.

 

 

Predpokladané účinky avokáda NEpotvrdené vedcami

  • Avokádo chráni váš zrak.Antioxidanty luteín a zeaxín obsiahnuté v avokáde pohlcujú svetelné vlny, ktoré môžu poškodzovať zrak. U ľudí, ktorí konzumujú dostatok potravín bohatých na tieto antioxidanty, klesá pravdepodobnosť makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom (hlavná príčina slepoty starších dospelých).
  • Avokádo dobíja energiu. Avokádo je bohaté na vitamíny B vrátane folátu (B9), thiamínu (B1), riboflavínu (B2) a niacínu (B3). Pomáhajú premieňať zjedené jedlo na energiu, bojovať proti zápalu v tele a chrániť tepny zlepšením hladiny cholesterolu a triglyceridov.
  • Avokádo na lepšiu náladu. Jedna šálka plátkov avokáda predstavuje tretinu dennej dávky folátu (približne 118 mg). Ľudia trpiaci jeho nedostatkom (folát sa nazýva niekedy tiež B9 alebo kyselina listová) bývajú náchylnejší k depresiám a horšie reagujú na antidepresíva. Folát tiež znižuje riziko vrodených chýb, takže by na jeho zvýšený príjem mali dbať hlavne budúce mamičky.
  • Spevnite kosti avokádom. Ľudia konzumujú obvykle polovicu avokáda naraz, čo predstavuje asi 15 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Vitamín K môže zlepšiť hustotu kostí a zabrániť zlomeninám.
  • Avokádo pre zdravie krvných buniek. Avokádo obsahuje vitamín B9 tvoriaci červené krvinky a vitamín K ovplyvňujúci funkciu krvných doštičiek. Hrnček avokáda nakrájaného na kocky obsahuje 122 g folátu (31 g odporúčanej dennej dávky) a 31,5 g vitamínu K (35 % odporúčanej dennej dávky).
  • Podporte mozog avokádom. Antioxidant vitamín E obsiahnutý v avokáde môže byť prevenciou pred Alzheimerovou chorobou aj pomalým poklesom pamäti a myslenia. Vitamín E môže pomáhať proti poškodzovaniu buniek spôsobenému znečisteným prostredím a slnečným žiarením, oddialiť ochorenie srdca a znižovať oxidáciu LDL cholesterolu, ktorý prispieva k zužovaniu tepien a ateroskleróze.

    VEDELI STE, ŽE rad štúdií potvrdil, že užívanie vitamínu E pomocou doplnkov nielenže nie je zdraviu prospešné, ale môže zdravie dokonca poškodiť? To však neplatí pri konzumácii potravín bohatých na vitamín E, ako je napríklad avokádo. 100 g avokáda predstavuje 10 % odporúčanej dennej dávky vitamínu E.

  • Avokádo pre zdravý nervový systém. Avokádo obsahuje vitamín C a B5, ktoré vaše telo potrebuje pre výrobu neurotransmiterov, prenášačov signálov medzi mozgovými bunkami. Vitamín C pomáha vytvárať norepinefrín podieľajúci sa na pamäti a B5 acetylcholín regulujúci spánok. Šálka avokáda na kocky obsahuje 15 mg vitamínu C (20 % odporúčanej dennej dávky) a 2,1 mg vitamínu B5 (42 % odporúčanej dennej dávky).
  • Avokádo pre zdravú hladinu cukru v krvi. Avokádo má nízky glykemický index. Obsahuje málo sacharidov a cukru, naopak dostatok tuku a vlákniny, je teda vhodné pre cukrovkárov aj ako prevencia tohto ochorenia. Harvardova štúdia sledujúca 200 000 ľudí po dobu 20 rokov zistila, že rastlinná strava (zahŕňajúca aj avokádo) znižuje šancu na rozvoj diabetesu 2. typu asi o 20 %.
  • Avokádo a rakovina. Mononenasýtená kyselina olejová obsiahnutá v avokáde (a tiež v oleji z olív a orechov) podľa štúdie na 4000 ženách môže znižovať riziko rakoviny pŕs. Podľa inej laboratórnej štúdie môže zlúčenina v avokáde nazývaná avokatín B bojovať aj proti leukémii (nádorové ochorenie).
  • Zlepšovanie prostaty avokádom. Rastlinný sterol beta-sitosterol môže zmierniť príznaky zväčšenej prostaty. Avokádo obsahuje 4x viac beta-sitosterolov než pomaranče, druhý najbohatší ovocný zdroj.
  • Avokádo pre kardiovaskulárne zdravie. Avokádo plné nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, draslíka a tukov priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak a môže tak pomôcť chrániť pred srdcovými chorobami.
  • Kožné ochorenie psoriáza a avokádo. Predbežné výskumy avokáda ukazujú, že používanie špeciálneho krému obsahujúceho avokádový olej a vitamín B12 po dobu 12 týždňov znižuje symptómy psoriázy rovnako dobre ako konvenčne používaná kalcipotriolová masť. Avokádový krém však kožu dráždi menej.
  • Avokádo môže napomáhať tiež rastu vlasov, stimulovať menštruáciu, zlepšiť hnačku i bolesť zubov.

avokádo rostlina

Avokáda si môžete vypestovať aj sami doma – jednoducho z kôstky

 

 

 

Zdravotné a kozmetické využitie avokáda

Avokádo pomôže zhodiť prebytočné kilá

Nezatracujte avokádo plné kalórií a tukov ani pri chudnutí. Pol hrnčeka guacamole vám poskytne 1/4 odporúčanej dennej dávky vlákniny (6g). Vláknina vám pomôže cítiť sa plní a neprejedať sa.

Hoci v avokáde nájdeme naozaj veľa tuku, jedná sa predovšetkým o zdravý mononenasýtený tuk. Výskum potvrdil, že môže pomôcť zúžiť váš pás.

 

Avokádo pre zdravú pleť

Avokádo je zázrakom pre vašu pokožku, či ho už zjete natreté napríklad na chleba, alebo si ho natriete ako pleťovú masku na tvár. Antioxidanty obsiahnuté v avokáde (napríklad vitamín C, luteín a zeaxín) pomáhajú pokožke udržať si mladistvý vzhľad a vyhladiť vrásky, chráni aj pred UV žiarením. Avokádová pasta pomáha tiež na spálenú pokožku a na hojenie rán. Kôru avokáda môžete použiť tiež na odlupovanie starej kože a čistenie pôrov na tvári aj na tele.

Avokádový chlebík

Avokádo vám urobí dobre na chlebe, aj ako pleťová maska

 

Avokádo pre zdravé vlasy

Avokádo obsabuje tuk, vitamíny B a E – živiny skvelé pre poškodené vlasy. Vyživí vlasové kutikuly, vlasy sú menej suché a odolnejšie proti poškodeniu. Výsledkom avokádovej masky na vlasy môže byť lesklé, jemné profesionálne ošetrenie vlasov za pár korún.

Avokádo pre lepšiu vstrebateľnosť živín

Niektorých živín rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E, K a antioxidant lykopén) vaše telo vstrebá viac, ak ich budete s nejakým tukom konzumovať.

Šalát z avokáda

Vychutnajte si avokádo bohaté na zdravé tuky napríklad s paradajkami, šalátom, ružovým grepom, pomarančom alebo vodným melónom

 

Potešte svoje srdce avokádom bohatým na nenasýtené tuky

Vaše telo nejaký tuk potrebuje. Pomáha s produkciou hormónov, podkladá vaše vnútorné orgány, udržuje zdravé vlasy a pokožku. Váš denný príjem kalórií by mal z 25 – 30 % pochádzať z tukov (400 – 700 kalórií).

TIP: American Heart Association odporúča, aby väčšina tuku, ktorý prijímate, bola nenasýtená.

Nenasýtené tuky obsahuje napríklad avokádo, nasýtené červené mäso a mliečne výrobky. Avokádo môže tiež pomáhať vyrovnávať krvný tlak.

 

Zdravé tuky obsiahnuté v avokáde prispievajú k bezproblémovej priechodnosti ciev, ktorá je dôležitá pre zdravie mozgu. Okrem toho pomáhajú znižovať krvný tlak. Nakoľko vysoký krvný tlak je jedným z faktorov, ktoré spôsobujú pokles rozpoznávacích schopností, je exotické ovocie avokádo vhodnou prevenciou proti degenerácii mozgových buniek a teda i proti Alzheimerovej chorobe.uvádza americký
 lekár, odborník na výživu a zdravý životný štýl Steven G. Pratt (red. preložené a skrátené)

 

Avokádový olej

Rovnako ako avokádo, má aj olej z neho vyrobený výnimočné účinky v kuchyni aj v kozmetike. Pridaním avokádového oleja do šalátu zlepšíte absorpciu alfa-karoténu aj luteínu. Pomôcť môže tiež so suchými vlasmi a pokožkou. Aplikácia avokádového oleja na tvár u ľudí s mastnou pleťou sa však neodporúča (je totiž podobne ako napríklad kokosový olej komedogénny).

 

Avokádo vo vegetariánskom a vegánskom jedálničku

Avokádo je vďaka svojej krémovej štruktúre a výnimočnému nutričnému zloženiu skvelým pomocníkom všetkých, ktorí sa snažia vyhýbať živočíšnym produktom. Je skvelou ingredienciou krémových zmrzlín, a dá sa tiež použiť napríklad miesto vajíčka do pečenia. Avokádo posypané čiernou soľou na chlebe je od bežného vajíčka chuťovo takmer nerozoznateľné.

Avokádo nasladko

Avokádo je šampiónom studenej, teplej, sladkej aj slanej kuchyne

 

 

Nutričné hodnoty avokáda

100 g čerstvého avokáda obsahuje približne tieto zložky (ODD = odporúčaná denná dávka):

Nutričné zložky:

  • sacharidy – 19 % – 8,5 g – 3% ODD
  • tuky – 77 % – 14, 7 g – 23 % ODD
  • bielkoviny – 4 % – 2 g – 4 % ODD
  • 160 kalórií (670 kJ) – 8 % ODD
  • vláknina – 6,7 g – 27 % ODD
  • omega-3 mastné kyseliny – 110 mg
  • omega-6 mastné kyseliny – 1689 mg
  • voda – 73,2 g
  • popol – 1,6 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 146 IU – 3 % ODD
  • vitamín C – 10 mg – 17 % ODD
  • vitamín E – 2,1 mg – 10 % ODD
  • vitamín K – 21 mcg – 26 % ODD
  • thiamin – 0,1 mg – 4 % ODD
  • riboflavin – 0,1 mg – 8 % ODD
  • niacin – 1,7 mg – 9 % ODD
  • vitamín B6 – 0,3 mg – 13 % ODD
  • folát – 81 mcg – 20 % ODD
  • kyselina pantothenová – 1,4 mg – 14 % ODD
  • cholin – 14,2 mg
  • betaine – 0,7 mg
Minerály:

  • vápnik – 12 mg – 1 % ODD
  • železo – 0,5 mg – 3 % ODD
  • horčík – 29 mg – 7 % ODD
  • fosfor – 52 mg – 5 % ODD
  • draslík – 485 mg – 14 % ODD
  • sodík – 7 mg – 0 % ODD
  • zinok – 0,6 mg – 4 % ODD
  • meď – 0,2 mg – 9 % ODD
  • mangán – 0,1 mg – 7 % ODD
  • selén – 0,4 mcg – 1 % ODD
  • fluorid – 7 mcg

 

Užívanie avokáda

Avokádo v kuchyni

Avokádo sa hodí do šalátov a vďaka svojej krémovej štruktúre aj do zelených smoothies alebo dipov. Lahodné je tiež na spôsob klasického guacamole s limetkovou šťavou, cesnakom a paradajkami. Miesto syra plného nasýtených tukov ho môžete pridať na vajíčkovú omeletu alebo na sendvič miesto majonézy, ktorá je ďalším zdrojom nasýtených tukov.

 

Miesto masla alebo syra si na chlieb natrite rozpučené avokádo, alebo použite plátok avokáda ako náhradu majonézy v sendviči. Nielenže tak zjete omnoho menej kalórií, ale tiež sa vyhnete nasýteným tukom a zvýšite príjem mononenasýtených tukov, ktoré sú dobré pre vaše zdravie.odporúča Melanie Polk, diétna sestra a riaditeľka vzdelania o výžive z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny z Washingtonu (red. preložené a skrátené)

 

 

Dávkovanie avokáda

Orálne dávky avokáda odporúčané vedeckými výskumami:

  • pri znižovaní cholesterolu sa dávkovanie avokáda mení v závislosti od iných tukoch v strave
  • pri osteoartróze denne 300 mg špecifického extraktu z avokádového oleja a sójových bôbov

 

Nežiaduce účinky avokáda

Avokádo konzumované ako bežná potravina je pre väčšinu ľudí pravdepodobne úplne bezpečná. Bezpečné je veľmi pravdepodobne aj ako liek po dobu 2 rokov a pri aplikácii na kožu až 3 mesiace. Avokádo má málo vedľajších účinkov – 1 osoba užívajúca špecifický olej z avokáda spolu s vitamínom B12 hlásila mierne svrbenie.

Zrelé avokádo

Pamätajte si však, že avokádo kvôli vysokému obsahu tuku obsahuje aj veľa kalórií

 

 

Pre koho nie je avokádo vhodné?

Tehotné, dojčiace ženy a avokádo

O bezpečnosti užívania avokáda ako lieku počas tehotenstva a dojčenia nie je dostatok dôkazov. Nastávajúce a čerstvé mamičky by ho preto mali radšej užívať iba ako potravinu.

Ľudia s alergiou na latex

U ľudí precitlivelých na latex sa môže objaviť tiež alergia na avokádo.

 

 

S ktorými liekmi avokádo neužívať?

Avokádo ovplyvňuje liečivý prípravok warfarin

Bolo vyhlásené, že avokádo znižuje účinok warfarinu, ktorý sa používa k spomaleniu krvnej zrážanlivosti. Prečo sa táto interakcia objavuje nie je jasné, pred užívaním avokáda sa pri užívaní warfarinu radšej poraďte so svojím lekárom.

 

 

FAQ – často kladené otázky

Ako avokádo skladovať?

Kde mám avokádo skladovať?

Avokádo skladujte najlepšie niekde, kde ho budete mať neustále na očiach. Inak hrozí, že naň zabudnete, prešvihnete zrelosť a budete ho môcť vyhodiť. Ideálna je izbová teplota.

Môžem avokádo skladovať v chladničke?

Zrelé, nenarezané avokádo môžete v chladničke skladovať až 3 dni.

Narezané avokádo pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou či bielym octom, vložte ho do vzduchotesnej nádoby (alebo zakryte fóliou) a potom uložte do chladničky. Pokiaľ avokádo pri skladovaní v dôsledku oxidácie zhnedne, hornú vrstvu vyhoďte.

Môžem avokádo zamraziť?

Mrazenie avokád je obzvlášť výhodné, pokiaľ máte zrelých avokád nadbytok. Celé avokádo nemrazte. Môžete však zmraziť avokádové pyré. Avokádové pyré sa mrazí veľmi ľahko a môžete ho použiť do šalátov, sendvičov alebo dipov.

Ako mám pri mrazení avokáda postupovať?

Avokádo umyte, odkôstkujte a ošúpte. Dužinu rozmixujte (mixérom, alebo rozpučte vidličkou). Na každé 2 lyžice avokádového pyré pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy. Pyré uzavrite do vzduchotesnej nádoby (neplňte ju však až po okraj – približne 2,5 cm nechajte voľné). Pyré potom zamrazte a skonzumujte približne do 4 – 5 mesiacov.

Čo robiť, keď chcem použiť len časť avokáda?

Zmene farby zabránite tak, že na tú časť avokáda, ktorú nechcete hneď po nakrájaní skonzumovať, nakvapkajte citrónovú alebo limetkovú šťavu. Potom priamo na odkryté časti priložte plastovú fóliu. Teraz môžete avokádo skladovať v chladničke niekoľko dní.

Ako zabránim tomu, aby rozkrojené avokádo zhnedlo?

Ak sa chcete vyhnúť zmene farby, pokvapkajte avokádo šťavou z limetky alebo citróna, zakryte plastovou fóliou alebo ho umiestnite do vzduchotesnej nádoby. Potom avokádo dajte do chladničky.

Prečo rozrezané avokádo hnedne? Pomôže, ak v ňom nechám kôstku?

Oxidácia, alebo vystavenie vzduchu môže spôsobiť, že avokádo zhnedne. Potretie avokáda niečím kyslým (ako je citrón, limetka, ocot alebo dokonca pomaranč) alebo uzavretie do nádoby a skladovanie v chladničke tento proces o niekoľko hodín oddiali.

Prístup vzduchu môže redukovať tiež kôstka. Efektívnejšie je však avokádo zakryť plastovou fóliou alebo uzavrieť do vzduchotesnej nádoby.

 

Moje avokádo nie je zrelé. Čo s tým?

Ako spoznám, že avokádo je zrelé?

Najlepší spôsob, ako spoznáte zrelosť avokáda je jemné stlačenie dlaňou (nie prstami). Zrelé avokádo pripravené na konzumáciu je pevné a zároveň ho viete jemne stlačiť. Hass avokádo je zrelé, keď má hnedofialovú farbu.

Kúpil som si tvrdé, nezrelé avokádo. Ako môžem jeho dozretie urýchliť?

Na niekoľko dní avokádo nechajte v košíku na ovocie alebo na kuchynskej linke a občas jemným stlačením skontrolujte, či už nedozrelo.

Dozrievanie urýchlite, ak vložíte avokádo do papierového sáčku (nie však do plastového) spolu s banánom alebo jablkom. Toto ovocie produkuje prírodný plyn ethylen, ktorý v papierovom sáčku spôsobí rýchlejšie dozrievanie.

Môžem dozrievanie avokáda urýchliť zvýšením teploty?

Avokádo najlepšie dozrieva pri izbovej teplote. 

Varenie nezrelého avokáda v rúre (ani v mikrovlnnej rúre) neodporúčame. Avokádo potom síce môže mať trochu jemnejšiu šupku. Poddajnú, maslovú, smotanovo orechovú chuť zrelého avokáda však takto ale nedosiahnete.

Môžem dozrievanie avokáda urýchliť v mikrovlnnej rúre?

Nie. Mikrovlnná rúra prirodzený proces dozrievania preruší.

Dozreje avokádo na slniečku rýchlejšie?

Skladovanie avokáda na slnku nevedie k rýchlejšiemu dozrievaniu, ale k horšej chuti.

Dozreje avokádo po nakrájaní?

Nakrájané avokádo už nedozreje. Krájajte len zrelé kusy avokád.

Ako môžem dozrievanie avokáda spomaliť?

Pokiaľ máte avokádo, ktoré je už zrelé, ale ešte ho nechcete konzumovať – dajte ho do chladničky.

Tvrdé alebo nezrelé avokádo ale do chladničky nedávajte. Chladnejšia teplota spomalí alebo niekedy dokonca úplne zastaví proces dozrievania.

 

Myslím, že moje avokádo nie je v poriadku

Sú hnedé škvrny v avokáde jedlé?

Áno, ale nie sú príliš chutné. Radšej ich odrežte.

Avokádo by sa malo jesť, keď je jeho vnútro zelenožlté. Hnedne, keď začne hniť. Pokiaľ začne hnednúť, zelené časti ešte môžete zjesť. Hnedú dužinu ale radšej nejedzte.

Môžem jesť kôstku avokáda?

Kôstka ani šupka avokáda nie sú jedlé. Obsahujú prvky, ktoré nie su určené na ľudskú spotrebu.

Ako jedlé škvrny v avokáde vznikajú?

Hnedé škvrny v avokáde vznikajú, keď avokádo spadne alebo naň niečo príliš tlačí.

Prečo má moje avokádo hnedé/čierne pruhy alebo fľaky?

Vláknité avokádo značí, že rástlo na mladom strome alebo že bolo skladované za nevhodných podmienok. Vlákna sa často počas dozrievania stratia.

Zmena farby avokáda môže byť spôsobená dlhodobým vystavením nízkym teplotám, modriny môže spôsobiť tiež manipulácia. Nanešťastie neexistuje spôsob, ako zmenu farby alebo modriny odhaliť predtým, než avokádo rozrežete. Poškodené plochy však môžete jednoducho odrezať.

 

Ako avokádo pripraviť?

Môžem jesť šupku avokáda?

Kôstka a šupka avokáda nie sú vhodné na jedenie.

Aký je najlepší spôsob otvorenia a ošúpania avokáda?

Najdôležitejšie je použiť zrelé avokádo. Dôkladne ho omyte vodou, položte na dosku a pozdĺžne režte do tej doby, než nôž narazí na kôstku. Potom avokádo jednou rukou otáčajte, druhou vodorovne držte nôž a rozkrojte avokádo na polovice. To isté zopakujte, aby ste ho rozkrojili na štvrtiny. Tie potom ľahko rozdeľte prstami a vyberte kôstku. Šupky sa zbavíte tak, že pod ňu vsuniete palec a pomaly ho budete posúvať.

 

Pestovanie avokáda

Ako dlho trvá, než avokádo vyrastie?

Než avokádo vyrastie, trvá to 14 – 18 mesiacov.

Dozrievajú avokáda na stromoch?

Avokádo je klimakterické ovocie, koré vyrastie na strome, ale úplne dozreje až mimo neho.

Je avokádo bezlepkové?

Okrem toho, že je avokádo vegetariánske a vegánske, je tiež bez soli, cholesterolu a lepku.

Ako si môžem vypestovať avokádo z kôstky?

Avokádová kôstka sa dá pomerneľahko naklíčiť, čo je skvelá zábava aj pre deti.

Vyberte kôstku z avokáda a omyte ju

  1. Semienko otočte špičkou hore a malým znamienkom dolu.
  2. Po obvode (približne v polovici) semienka zapichnite 3 – 4 špáratka.
  3. Položte semienko (špičkou hore) do hornej časti pohára alebo kelímka tak, aby špáratka presahovali jeho strany. 
  4. Pohár až po špáratka naplňte vodou a jej hladinu udžujte.
  5. Klíčenie trvá 2 – 8 týždňov.
  6. Akonáhle má korienok približne 20 cm a z kôstky rastie malá rastlinka, zasaďte kôstku do kvetináča tak, aby asi polovica kôstky vyčnievala. 

Ako to, že moja rastlinka neplodí avokáda?

Trvá až 12 rokov, než avokádovník začne plodiť. Dôvodom zastavenia produkcie môže byť suchá pôda, hnitie koreňov alebo zlé prerezávanie.

Spôsobuje pestovanie avokáda ničenie prírody?

Avokádu sa kvôli jeho vzrastajúcej spotrebe hovorí nový palmový olej. Nelegálne sa kvôli jeho pestovaniu ničia najmä ihličnaté lesy stredného Mexika a vymiera druh motýľa monarcha sťahovavého. Avokádovníky navyše spotrebovávajú 2x viac vody ako bežný les. Pestovanie avokád je poslednou dobou tak lukratívny biznis, že sa v ňom angažujú aj drogové gangy.

Kto by avokádo mal a kdo nemal jesť?

Prečo by som mal avokádo pridať do jedálnička?

V tomto zelenom ovocí nájdete takmer 20 vitamínov, minerálov a ďalších výživovýcg zložiek. Strava bohatá na zeleninu a ovocie vám môže pomôcť znížiť riziko ochorenia srdca (vrátane infarktu a mŕtvice) a dokonca môže potenciálne chrániť aj pred niektorými druhmi rakoviny.

Avokádo je vraj skvelá dojčenská výživa. Je to pravda?

Avokádo je považované za vynikajúce prvé detské jedlo. Vždy sa však poraďte s lekárom.

Môžem avokádo ponúknuť mojim domácim miláčikom?

Pred kŕmením vašich zvierat avokádom odporúčame konzultáciu s veterinárom.

Môžem jesť avokádo počas tehotenstva?

Áno. Avokádo je plné folátu, ktorý je životne dôležitý pre zdravý rast a vývoj všetkých vekových kategórií, vrátane tehotenstva.

Má konzumácia avokáda nejaké zdravotné benefity?

Koľko vlákniny avokádo obsahuje a k čomu je vláknina dobrá?

Avokádo je dobrým zdrojom vlákniny. ⅓ stredného avokáda obsahuje celé 3 g vlákniny. Vláknina vašej strave pridáva na objeme, vďaka čomu sa budete rýchlejšie cítiť plní, skôr prestanete mať hlad a môžete tak jednoduchšie schudnúť. Konzumácia potravín bohatých na vlákninu môže znižovať riziko srdcových ochorení, obezity a cukrovky.

Môže avokádo pomôcť znížiť môj cholesterol?

Avokádo obsahuje vlákninu, kyselinu listovú, vitamín K a meď, ktoré pomáhajú znižovať nielen hladinu cholesterolu v krvi, ale tiež riziko srdcových ochorení.

Počul som, že avokádo obsahuje tuk. Naozaj by som ho mal jesť?

Avokádo je prakticky jediným plodom, ktorý obsahuje dobré tuky (mononenasýtené a polynenasýtené tuky) a to z viac než 75 %. 

Telo nejaké potrebuje – pomáhajú mu pri vstrebávaní živín. Základom je zdravá rovnováha medzi tukmi zdravými a nezdravými. Rad odborníkov odporúča zlé tuky nahradiť zdravými, pretože tie môžu zlepšiť váš príjem tuku bez negatívneho zvýšenia hladiny LDL alebo “zlého” cholesterolu.

Aké vitamíny avokádo obsahuje?

Avokádo obsahuje vitamín E a C – antioxidanty, ktoré chránia tkanivá pred poškodením a sú nevyhnutné tiež pre ich rast a opravu, aj udržanie silného imunitného systému.

Je avokádo dobré pre moje vlasy a pokožku?

Antioxidanty, aminokyseliny a esenciálne oleje z avokáda môžu pomôcť napraviť poškodené vlasy, zvlhčiť suchú pokožku, ošetriť spáleniny a možno dokonca aj minimalizovať vrásky.

Môžem avokádový olej používať namiesto iného rastlinného oleja?

Áno. Avokádový olej je veľmi zdravý a výborný napríklad na oči, kožu a srdce. Je skvelou náhradou napríklad v slaných receptoch, omáčkach a dresingoch.

Pri pečení odporúčame miesto oleja alebo masla použiť čerstvé avokádo. Vzhľadom na obsah mono- a polynenasýtených tukov sú avokáda skvelou alternatívou potravín bohatých na nezdravé nasýtené tuky.

Je avokádo zdravé?

Avokádo obsahuje takmer 20 dôležitých živín, vitamínov a fytonutrientov. Je tiež vynikajúcim zdrojom zdravých nenasýtených tukov, je bez cholesterolu a má prirodzene nízku hladinu sodíka a cukrov.

Priberiem po avokáde?

Avokádo je vynikajúcim zdrojom mononenasýtených tukov. Telo tuky potrebuje a pre zdravie sú nevyhnutné. Všetky potraviny obsahujúce tuky, obsahujú všetky 3 druhy tukov – mononenasýtené, polynenasýtené a nasýtené, avšak v rôznych množstvách. Avokádo obsahuje z väčšiny zdravý tuk: 60 % mononenasýtených a 12 % polynenasýtených tukov.

 

Praktické informácie

Môžem avokádo použiť ako kozmetiku?

Áno. Z avokáda si môžete pripraviť napríklad pleťovú alebo vlasovú masku.

Je avokádo zelenina alebo ovocie?

Avokádo ľudia často zamieňajú za zeleninu, je to však ovocie. Avokádo je jedno z niekoľko málo ovocí, ktoré obsahujú bielkoviny.

Aký druh ovocia avokádo je?

Avokádo je bobuľa.

 

 

 

POUŽITÉ ZDROJE: