Mladá zelená pšenica – účinky, riziká a profil

V podrobnom profile superpotraviny mladá zelená pšenica zistíte:

  • ako presne vám mladá pšenica môže zlepšiť zdravotný stav a kondíciu 
  • aký je vplyv mladej pšenice na chudnutie, krásu a vitalitu 
  • aký je kompletný výživový profil mladej zelenej pšenice
  • či si mladú pšenicu dokážete vypestovať aj sami doma 

 

profil mladé zelené pšenice

 

Mladá pšenica je výživná tráva

mladá zelená pšenice

Šťava z mladej pšenice je síce vzhľadom aj chuťou podobná tomu, čo by ste dostali, keby ste do mixéra hodili čerstvo posekanú, obyčajnú trávu zo záhradky. Jej zástancovia však tvrdia, že posilňuje imunitný systém, zbaví telo škodlivín, pomôže pri zápche alebo napríklad zmierni reumu. Ako je to so superpotravinou mladá pšenica naozaj?

Zelená pšenica je nezrelá tráva pšenice Triticum aestivum, ktorá rastie v miernych pásmach Európy aj Ameriky. Je bohatým zdrojom aminokyselín, vitamínov a antioxidantov (najmä A, E, C, K a B6) a minerálnych látok (vápnik, selén, horčík, železo). Podobne ako ďalšie zelené rastliny, aj zelená pšenica obsahuje množstvo chlorofylu.

 

Mladá pšenica sa konzumuje čerstvá, v pilulkách i tabletkách

Zelenú pšenicu môžete piť čerstvú, vziať si ju ako pilulku, kvapalnú suspenziu, v práškovej forme pridať do smoothie, jedla alebo džúsu. Mnoho ľudí si ju pre jej široké využitie pestuje tiež doma.

Používala sa už v starovekom Egypte. Moderná medicína madú pšenicu objavila až v 30. rokoch minulého storočia vďaka poľnohospodárskemu chemikovi menom Charles F. Schnabell. Mnoho zástancov mladej pšenice tvrdí, že očistí telo od toxínov, zlepší zdravie a dokonca vylieči veľa chorôb. Kvalitné štúdie a vedecké dôkazy však stále chýbajú.

mlada psenice pestovani
Mladá pšenica sú vlastne čerstvé, niekoľkodňové výhonky bežnej pšenice, z ktorej sa pečie napríklad chlieb

 

 

Fakty o zelenej pšenici

Vedeli ste, že …

  • Šťava z pšenice je niekedy nazývaná nektárom omladenia, plazmou mladosti alebo krvou života, zelenou krvou či dennou transfúziou slnečného žiarenia.
  • Podľa Illinois State University sa zaradenie mladej pšenice do jedálnička môže vyrovnať piatim až deviatim porciám ovocia a zeleniny denne. Tvrdí sa tiež, že živiny v 1 pohári čerstvo namiešanej pšenice = 1 kg inej zeleniny. V skutočnosti však zelená pšenica (podľa British National Health Service) obsahuje rovnaké živiny ako napríklad špenát alebo brokolica. Pokiaľ sa budete spoliehať iba na zelenú pšenicu a vyradíte z jedálnička ostatnú zeleninu a ovocie, zahrávate sa s vážnymi výživovými nedostatkami.
  • Pšeničnú trávu si môžete vypestovať aj doma. Uistite sa však, že podmienky na jej rast sú čo najčistejšie. Narezanú ju potom môžete skladovať 7 až 10 dní v čistom plastovom vrecúšku v chladničke.
  • Pozor na pleseň. Pokiaľ má šťava pižmovú alebo horkú chuť, pšenica je možno plesnivá a nemali by ste ju piť.
  •  Surová pšeničná tráva môže aj v smoothie chuťou stále pripomínať “niečo z kosačky”. Skúste chuť vyvážiť napríklad pridaním ananásu alebo citrusov. Dostať do seba svoju dennú dávku “trávy” môžu uľahčiť tiež tablety, prášok alebo kapsule.
  • Lepok sa nachádza iba v zrnách pšenice, nie v jej tráve.

 

 

Dôležité informácie

  • Známa tiež ako: zelená pšenica, pšeničná tráva, Tritictum aestivum, young wheat, wheatgrass, couch grass
  • Krajina pôvodu: najčastejšie USA, Kanada, Nemecko alebo Nový Zéland
  • Predáva sa vo forme: čerstvá, prášok, kvapalná suspenzia, tablety, kapsule
  • Dostupnosť v SR a ČR: áno

mladá pšenice mapa

Mladá zelená pšenica sa najčastejšie pestuje v týchto oblastiach

 

 

Účinky potvrdené vedcami

Zelená pšenica môže byť prínosná predovšetkým pre tých, ktorí majú realistické očakávania

V tradičnej medicíne sa i napriek nedostatku vedeckých dôkazov mladou pšenicou zlepšuje stav radu ochorení. Priaznivci zelenej pšenice veria, že pomáha pri bežných zdravotných problémoch, ako je napríklad prechladnutie, kašeľ, zápal hrdla, horúčka, kožné alebo tráviace problémy.

Prevenciou a liečbou podľa nich môže byť tiež pri závažnejších chorobách od rôznych infekcií a bronchitídy, až po rakovinu alebo AIDS. Tieto tvrdenia však v súčasnej dobe nepodporujú žiadne vedecké dôkazy.

  • Najsilnešou zložkou mladej pšenice je podľa ich zástancov chlorofyl, rovnako ako u ďalších zelených potravín (napríklad špenát, petržlen alebo rukola). Chlorofyl v tele pôsobí ako hemoglobín, alebo proteín v červených krvinkách prenášajúci kyslík, a zvyšuje teda celkovú hladinu kyslíka v organizme. Môže znižovať karcinogény (napríklad tabakový dym), pomáhať prevencii rakoviny hrubého čreva a pomáhať s jej liečbou. Tento účinok však neoveruje dostatok lekárskych štúdií a literatúry.

 

Farba podobná šperku je znamením bohatého množstva chlorofylu obsiahnutom v mladej pšenici – pigmentu, ktorý vytvára zelenú farbu rastlín, a pomáha ju premieňať na slnečné svetlo a vodu na energiu. Chlorofyl zlepšuje zlý dych a tráviace pachy, má antioxidačné vlastnosti, neutralizuje voľné radikály opotrebovávajúce bunky. Štúdie naznačujú, že chlorofyl môže pomáhať proti karcinogénom nazývaným aflatoxíny, ktoré bývajú spájané s rakovinou pečene.hovorí doktorka Lisa Davisová z Lekárskej rady Pressed Juicery (red. preložené a skrátené)

 

  • Niektorí podstupujú tiež tzv. “pšeničnú diétu”, ktorá môže údajne oslabiť bujnenie rakoviny. Žiadny klinický výskum ju však nepodporil.
  • Poradkyňa v oblasti výživy Debra Harrigan v rozhovore Brain Research Institute UCLA uviedla, že mladá pšenica môže liečiť úzkosť, depresiu, syndróm dráždivého čreva, akné a migrény. Tvrdí tiež, že mladá pšenica chráni každú bunku v tele pred voľnými radikálmi a infekciami, zlepšuje kognitívnu funkciu a produkciu serotonínu (serotonín je často obsiahnutý v liekoch proti depresii).
  • Pšeničná tráva môže pomôcť zvýšiť počet červených krviniek, liečiť krvné poruchy a zápaly čriev. Všetko však dokázali iba drobné štúdie a je nutný ďalší výskum.

Výskumov mladej pšenice nebolo vykonaných veľa. Možno práve preto napriek početným tvrdeniam nenájdeme takmer žiadne dôkazy o tom, že by mladá pšenica skutočne prispievala k detoxikácii alebo prevencii a liečbe chorôb.

Taktiež napríklad Americká spoločnosť pre boj s rakovinou konštatuje, že klinických štúdií účinkov mladej pšenice na človeka nie je dosť.

zpracovaní mladé pšenice

Pšenicu vypestujete aj doma na okne, žiaľ výťažok z takéhoto množstva je veľmi malý

 

Väčšina výskumov sa zaoberala účinkami mladej pšenice na tráviaci systém. Čo niektoré štúdie škutočne potvrdili? 

  • Jedna malá štúdia z Izraela v roku 2002 poukazujúca na možné prínosy pšeničnej trávy: Šťava z mladej pšenice znižuje závažnosť príznakov ulceróznej kolitídy, alebo zápalu hrubého čreva (vrátane bolesti, hnačky a rektálneho krvácania). Vedci dospeli k názoru, že mladá pšenica môže mať protizápalový účinok, v iných častiach tela však protizápalové účinky neboli potvrdené. Na podporu myšlienky, či šťava z mladej pšenice môže liečiť alebo predchádzať chorobám (vrátane ulceróznej kolitídy), dostatok vedeckých dôkazov neexistuje.
  • Podľa UCLA Brain Research Institute môže byť mladá pšenica používaná ako liečba syndrómu dráždivého čreva, refluxnej choroby, zlepšuje funkciu tráviaceho systému a ako prevencia zápchy.
  • Mladá pšenica by mohla potenciálne pomáhať pri liečbe rakoviny. Vedecké dôkazy o zmenšovaní nádorov alebo naopak zvyšovaní šancí na prežitie u pacientov rakoviny nie sú. Existujú však správy o niektorých prípadoch zmrštenia nádorov u pacientov s rakovinou.

Predbežná štúdia 60 žien s rakovinou prsníkov potvrdila, že mladá pšenica redukuje niektoré škodlivé účinky chemoterapie bez negatívneho vplyvu na liečbu. V porovnaní s kontrolnou skupinou potrebovalo mnoho pacientov konzumujúcich zelenú pšenicu menšie dávky chemoterapie a liečbu predčasne ukončili. Vedľajším účinkom mladej pšenice bolo však zvýšenie nevoľnosti.

  • Zelená pšenica môže obsahovať protikarcinogénne zlúčeniny. Účinky však neboli stanovené na ľuďoch s rakovinou, ale na myšiach s nádorom prostaty a neskôr na bunkách ľudskej rakoviny pŕs v skúmavkách.
  • Kvôli obsahu vitamínov A, C, E pôsobí ako antioxidant. Štúdia roku 2006 publikovaná v Phytotherapy Research potvrdila, že mladá pšenica vyrastajúca v pôde bohatej na živiny má antioxidačné účinky. Výskum vykonávali na pečeni potkanov, kde mladá pšenica redukovala oxidáciu buniek.
  • Štúdia z roku 2014 zistila, že zelená pšenica môže zvýšiť hladinu inzulínu a prispieť tak k zníženiu hladiny glukózy v krvi. Bola však zatiaľ vykonaná iba na potkanoch.
  • Obsah živín zelenej pšenice zvyšuje imunitu, zabíja škodlivé baktérie v tráviacom trakte a zbavuje telo odpadu. Je možné ju použiť k úľave bolesti žalúdka a zlepšenie ďalších tráviacich problémov.

 

 

Zdravotné a kozmetické využitie

Zelená pšenica a chudnutie

Zelená pšenica sa používa najčastejšie k podpore príjmu živín. Síce vám nepomôže priamo schudnúť, ale nebude vaše snahy ani sabotovať. Niektorí zástancovia dokonca tvrdia, že pomáha potlačiť chuť do jedla, čo však vedecké výskumy nepotvrdzujú.

Potravina alebo doplnok, vďaka ktorému schudnete bez zníženia príjmu kalórií neexistuje. Mladá pšenica však môže fungovať ako spoľahlivý, koncentrovaný zdroj živín, keď sa príjem kalórií snažíte obmedziť.

Antioxidačné vlastnosti pšeničnej trávy

Zelená pšenica môže pomôcť s obnovou buniek poškodených voľnými radikálmi a znižovaním rizika chronických ochorení (napríklad srdcové ochorenie a rakovina).

Pomoc zelenej pšenice s trávením

Zelená pšenica môže znížiť bolesť žalúdka alebo napríklad hnačku. Tieto prínosy pšenice sú dané najpravdepodobnejšie vysokým obsahom vlákniny.

Alternatíva k bežným liekom

Pšeničná tráva sa stáva alternatívou tradičných liekov pre ľudí, ktorí pri ich používaní nevidia zlepšenie. 

 

 

Nutričné hodnoty

Pšeničná tráva obsahuje bohaté množstvo živín. Nájdeme v nej vysokú koncentráciu vitamínov A, C, E (čo sú všetky účinné antioxidanty), K a všetkých 8 vitamínov. Nájdeme v nej aj dôležité minerály ako sú železo, horčík, vápnik, jód, mangán a selén. Je tiež zdrojom aminokyselín a chlorofylu.

Dávka čerstvej pšeničnej šťavy 0,05 l obsahuje:

  • Energetická hodnota 5 kalórií
  • Sacharidy 1 g
  • Bielkoviny 1 g
Vitamíny:

  • Vitamin A – 1500 IU
  • Vitamin C – 7 mg
  • Vitamin E – 320 mg
  • Vitamin K – 35 mcg
  • Thiamin – 11 mg
  • Riboflavin – 260 mg
  • Niacin – 252 mg
  • Vitamin B6 – 39 mg
  • Vitamin B12 – 0,1 mcg
  • Kyselina pantothenová – 36 mg
  • Cholin – 5 mg
Minerály:

  • Vápnik – 15 mg
  • Železo – 8 mg
  • Horčík – 3,9 mg
  • Fosfor – 14 mg
  • Draslík – 103 mg
  • Zinok – 62 mg
  • Meď – 1,7 mg
  • Mangán – 140 mg
  • Selén – 3,5 mcg

 

 

Dávkovanie zelenej pšenice

Šťava z mladej pšenice je lepšie stráviteľná ako samotné listy plné vlákniny. Mladé lístky sa preto odšťavujú, často aj sušia a vyrábajú sa z nich tablety alebo kapsule. Bežne sa ako doplnok stravy užíva v džúse, smoothies a čajoch.

Mladá pšenica zmiešaná s vodou býva používaná aj ako klystír  čistiaci tráviaci systém.

Väčšina fanúšikov mladej pšenice ju konzumuje surovú, pretože verí, že upravovanie (najmä varenie) by zničilo jej prirodzené enzýmy. Predpokladá sa, že zdraciu najprospešnejšia je pšeničná šťava užívaná nalačno.

Odporúčané dávkovanie zatiaľ stanovené nebolo, v bežne užívaných dávkach (napríklad 0,05 l pšeničnej šťavy raz za čas) však pravdepodobne pre dospelých neexistuje žiadne nebezpečenstvo.

Dávkovanie závisí napríklad od veku a zdravotného stavu, vždy preto pozorne čítajte príbalový leták alebo sa poraďte s lekárom.

Ústne podávaná sa môže užívať až 18 mesiacov, pri aplikácii na kožu ako krém 6 týždňov. Bezpečnosť dlhodobého užívania zatiaľ nie je potvrdená.

 

Pre koho nie je pšenica vhodná?

Mladá pšenica sa všeobecne považuje za bezpečnú. Najmä vo vyšších dávkach však môže spôsobiť nežiaduce účinky. Niektorým ľuďom vyvolala bolesť hlavy a nevoľnosť. Spôsobiť môže aj závažnejšie alergické reakcie, napríklad žihľavku alebo opuchy hrdla. Neexistuje ale žiadny dôkaz, že by zelená pšenica predstavovala zdravotné riziko, pokiaľ na ňu nie je osoba vyslovene alergická.

Za bolesť hlavy a nevoľnosť môže byť na vine detoxikácia alebo neznášanlivosť vášho tela na pšeničnú trávu. Zvážte obmedzenie jej konzumácie alebo maskovanie chuti inými šťavami. Pokiaľ nevoľnosť a bolesť pretrvávajú, konzultujte to s lekárom a prestaňte šťavu zo zelenej pšenice piť úplne.

Kvôli obsahu chlorofylu môže pšeničná tráva spôsobovať hnačku, sfarbenie jazyka, moču alebo stolice do zelena. Vysoký obsah vlákniny môže spôsobiť zápchu.

Intenzívna, trávnatá chuť čerstvej šťavy z mladej pšenice býva u tých, ktorí na ňu nie sú zvyknutí, najväčším problémom.               U niektorých ľudí môže dokonca vyvolať nevoľnosť alebo zvracanie. V týchto prípadoch sú vhodnejšie tablety alebo kapsule, pšeničnú šťavu môžete tiež zmiešať s džúsom alebo skúsiť viac zriediť.

Lepok sa v pšeničnej tráve prirodzene nenachádza. Pokiaľ máte celiakiu alebo neznášanlivosť na lepok, poraďte sa však pred začatím užívania pšeničnej trávy s lekárom. V týchto prípadoch neodporúčame kvôli krížovej kontaminácii konzumovať zelenú pšenicu pestovanú doma, a pri tabletách a práškoch dbajte na zvýšenú opatrnosť na bezlepkovú certifikáciu.

Opatrní by mali byť tiež ľudia alergickí na iné trávy a rastliny, a konzultovať konzumáciu zelenej pšenice vždy najprv s lekárom.

Pokiaľ sa u vás objaví alergická reakcia napríklad vo forme žihľavky alebo opuchu hrdla, vyhľadajte lekársku pomoc okamžite.

Surová pšenica so sebou nesie tiež nízke riziko kontaminácie baktériami, kvasinkami, hubami alebo inými pôdnymi organizmami pri zbere a následné žalúdočné ochorenie.

 

Mladá pšenica nie je zázračná medicína a nikto by ju nemal užívať ako náhradu bežnej lekárskej starostlivosti a zdravej stravy, ktorá by mala obsahovať množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Pri rozumnom a primeranom používaní však môže pšeničná tráva vášmu jedálničku pridať zaujímavé benefity.podotýka lekár Brent A. Bauer (red. preložené a skrátené)

 

 

Spracovanie mladej pšenice

Mladá pšenica sa zbiera už niekoľko dní po vyklíčení zo semienka. Klíčenie trvá obvykle 7 až 10 dní, behom ktorých môže dôjsť k mikrobiálnej kontaminácii. Výrobky z mladej pšenice nakupujte vždy z dôveryhodného zdroja. Preverte si, aké kroky podniká, aby sa kontaminácii zabránilo.

Kvôli nedostatočným dôkazom nie je možné s istotou tvrdiť, že by zelená pšenica mohla liečiť alebo zabrániť akémukoľvek špecifickému zdravotnému stavu. Výskum zatiaľ nie je jednoznačný a nikto by mladú pšenicu nemal užívať ako náhradu za lekársku starostlivosť.

 

 

Kto by nemal pšenicu užívať?

Tehotné, dojčiace ženy a zelená pšenica

Neexistuje žiadne vedecké potvrdenie, že by malé množstvo pšeničnej trávy mohlo spôsobiť akýkoľvek zdravotný problém. Deti, tehotné alebo dojčiace ženy a ľudia s narušenou imunitou by sa zelenej pšenici však kvôli potenciálu baktérií mali radšej vyvarovať.

Pacienti s cukrovkou a pšeničná tráva:

U ľudí s diabetom môže pšeničná tráva znižovať hladinu cukru v krvi a spôsobiť hypoglykémiu.

Užívanie zelenej pšenice pred a po operáciách:

Mladá pšenica môže narušiť hladinu cukru v krvi tiež počas a po operáciách. Je odporúčané zelenú pšenicu pred plánovanou operáciou aspoň na 2 týždne vysadiť.

 

 

FAQ – často kladené otázky

Konzumácia zelenej pšenice

Môžem piť čerstvú šťavu priamo z listov zelenej pšenice?

Áno, odšťavovanie listov mladej pšenice je obľúbenou metódou konzumácie. Piť by sa mala čo najčerstvejšia.

Koľko čerstvej šťavy zo zelenej pšenice by som mal denne vypiť?

Najčastejšie sa odporúča 0,02 – 0,04 litra (1 – 2 poldecáky) čerstvej pšeničnej šťavy denne. Väčšie dávky pravdepodobne lepšie zdravotné benefity nespôsobia – skôr vás potom bude bolieť brucho.

Ako čerstvo odšťavenú zelenú pšenicu piť pre čo najlepšie výsledky?

Pšeničnú šťavu vypite okamžite po odšťavení. Pite ju najlepšie nalačno, minimálne ½ hodiny pred jedlom. Nekombinujte pšeničnú šťavu s inými nápojmi alebo potravinami (zvlášť nie so sladkými). Pokiaľ ju nezvládnete vypiť samotnú, zrieďte ju s vodou. 15 – 30 sekúnd pred prehltnutím pšeničnú šťavu prevaľujte v ústach.

Môžem mladú pšenicu jesť?

Napriek tomu, že sa to neodporúča, mladú pšenicu pre získanie šťavy môžete aj žuvať. Budete však musieť požuť obrovské množstvo listov, aby ste získali odporúčanú dennú dávku 0,02 litra pšeničnej šťavy. Vlákninu však neprehĺtajte – ľudské telo ju nie je schopné správne stráviť.

Ako pripravím pšeničnú šťavu z prášku?

Množstvo uvedené na príbalovom letáku výrobku jednoducho rozmiešajte v pohári čistej vody a čo najrýchlejšie vypite. Po 10 minútach šťava vystavená vzduchu stráca svoju čerstvosť.

Koľko tabletiek alebo lyžičiek prášku zelenej pšenice mám denne zjesť?

Vždy čítajte príbalový leták výrobkov.

 

 

Praktické informácie

Čo to je zelená pšenica a prečo je to superpotravina?

Zelená pšenica je mladá rastlinka, čerstvo (7 – 10 dní) vyklíčená z pšeničného semienka. Za superpotravinu je považovaná kvôli vysokému obsahu vitamínov A, C, E, K, B6, draslíka, vlákniny, thiamínu, riboflavínu, niacínu, kyseliny pantothenovej, železa, zinku, medi, mangánu, selénu a bielkovín. Z mladej pšenice sa najčastejšie vyrába šťava.

Je zelená pšenica bez GMO?

Všeobecne by zelená pšenica bez GMO mala byť, vždy však záleží na konkrétnom výrobcovi.

Je čerstvá pšeničná šťava lepšia než tá z prášku?

Vždy záleží od konkrétneho výrobcu, ale u tých najkvalitnejších môže byť prášok lepší než čerstvo vylisovaná domáca šťava zo zelenej pšenice, pretože čerstvá pšeničná tráva môže obsahovať baktérie alebo vírusy z pôdy alebo ovzdušia. Pri pestovaní vlastnej pšeničnej trávy navyše môže ľahko dôjsť ku kontaminácii lepkom, ktorý je obzvlášť nebezpečný najmä pre osoby naň citlivé.

Čerstvá pšeničná šťava však môže telu priniesť omnoho viac živín a benefitov. Najmenej benefitov telu prináša pšeničná šťava mrazená.

Môže konzumácia zelenej pšenice ovplyvniť účinok liekov, ktoré beriem?

Pre istotu odporúčame poradiť sa najprv s lekárom. Všeobecne sa však tvrdí, že je pšeničná tráva podobná bežnej zelenine a pokiaľ ju užívate aspoň ½ hodiny pred liekmi, ich účinky by ovplyvňovať nemala.

Môžem užívať pšeničnú trávu, keď mám problémy s obličkami?

Ľuďom s problémami obličiek pšeničná šťava odporúčaná nie je.

Môžu pšeničnú šťavu užívať tehotné a dojčiace ženy?

Pred užívaním akéhokoľvek doplnku stravy počas tehotenstva alebo dojčenia odporúčame vždy najprv konzultáciu s lekárom. Všeobecne však máme za to, že je pšeničná tráva pre tehotné a dojčiace ženy bezpečná ako bežná zelenina.

Ako môžem pšeničnú šťavu skladovať?

Pšeničnú šťavu je najlepšie hneď vypiť. Do dvoch hodín od vylisovania stráca takmer všetky benefity. Nemala by sa skladovať ani mraziť.

Môžem pšeničnú trávu ponúknuť svojmu psovi alebo mačke?

Áno, domáci miláčikovia pšeničnú trávu milujú.

 

Pestovanie

Môžem pšeničnú trávu pestovať vonku?

V záhone aj v sklenníku môžete pšeničnú trávu pestovať, pokiaľ teplota neklesne pod 18°C.

Ako dlho mám zrniečka pšenice pred klíčením namáčať?

Najlepšie cez noc, 8 – 12 hod. Pamätajte si, že žiadne semienko by sa nemalo namáčať dlhšie ako 24 hodín.

Ako často mám mladú pšenicu zalievať?

Prvé tri dni 2x denne, pôda nesmie vyschnúť. Potom 1x denne.

 

Kedy môžem zelenú pšenicu zbierať?

Keď je vidieť druhý lístok z jedného zrniečka. V lete to trvá približne 7 – 10 dní, v zime 10 – 14. Je lepšie zbierať trošku skôr než neskoro – zelená pšenica začne horknúť.

Môžem zelenú pšenicu zbierať dvakrát z rovnakých semienok?

To neodporúčame. Pri druhom zbere stráca 75 % živín.

Alergie

Je zelená pšenica bezlepková?

Áno, lepok sa vyskytuje iba v semenách pšenice. Aj zelená pšenica však v nekontrolovanom prostredí môže byť lepkom kontaminovaná. Ľudia citliví na lepok by si preto mladú pšenicu radšej nemali pestovať sami a vždy dbať na certifikáciu výrobcu.

Môžem piť šťavu z pšeničnej trávy, keď som alergický na trávu?

Odporúčame poradiť sa s vaším alergológom. Pravdepodobne však budete alergickí aj na pšeničnú trávu.

Obsahuje pšeničná tráva peľ?

Nie, pšeničná tráva peľ neobsahuje.

 

 

POUŽITÉ ZDROJE:

NOVÝ PRODUKT

BLENDEA
SUPERPROTEIN

Zaobstarajte si kvalitný zdroj rastlinných bielkovín so superpotravinami.

Zistiť viac