“Zdravie je vymoženosť dnešnej doby,” rozhovor s radikálnou a úprimnou koučkou Bagniari + pozvánka na BEZPLATNÚ prednášku

Katarina Baniarova rozhovor

Katka je radikálna a úprimná výživová poradkyňa, osobná trénerka a študentka aplikovanej kineziológie v jednom. Aktívne prednáša a učí širokú verejnosť, ako pracovať so svojím telom. Sama o sebe hovorí, že je nestranná a robí to, čo ju baví.

S Katkou (alias Bagniari) pripravujeme pre vás všetkých prednášku ZDARMA 25. apríla 2019 v Bratislave, ktorá vám raz a navždy ujasní:

Všetky podané informácie budú založené na celosvetových štúdiách, nečakajte teda žiadny med okolo úst. Tak ako je Bagniari radikálna a úprimná, taká bude aj prednáška.

Ako malú ochutnávku vám prinášame úderný rozhovor, ktorý vám načrtne celú problematiku dnešnej modernej doby, imunity a chronických problémov s trávením.

Na konci tohto rozhovoru nájdete možnosť prihlásiť sa a všetko tak počuť na vlastné uši. Počet miest je obmedzený.

 

Katka, ako si vplávala do roku 2019, čo ťa tento rok čaká?

Konečne mi po dlhej dobe nový rok nezačal s plánmi na skúšky ako to je zvykom v mojom študentskom živote. Skúškové obdobie som vymenila za čas kedy som sa mohla maximálne venovať vzdelaniu mimo školu, na ktoré času toľko nebýva. Bolo to pár ďalších kurzov, knižiek a online vzdelávanie. Takže si vieš predstaviť moje nadšenie!

 

Študuješ aplikovanú kineziológiu, prečo si si vybrala práve túto školu?

Už výberom bakalárskeho odboru som svetu naznačila, že sa chcem venovať človeku, ale nechcem byť doktor. To bol aj dôvod výberu spomínaného magisterského odboru Aplikovaná kineziológia.

Tento odbor zahrňuje vlastne všetko, o čo som mala záujem už od strednej. Človek, pohyb, výživa a mindset. Navyše mi tento obor umožnil, aby som mohla pracovať popri škole, čo bol pre mňa veľmi dôležitý faktor .

 

Akých najväčších chýb a nešvárov si všímáš, že sa dopúšťame najčastejšie pri stravovaní?

Podľa mňa zbytočne ľudia prechádzajú z extrému do extrému. Tou formou sú diéty, odporúčania od rôznych odborníkov, nové výskumy, sociálne média a rady hodnoverné vyzerajúcich ľudí, žiaľ bez štipky svedomia z následkov.

Je to len tým, že chcú byť niekým iným a nie sebou. Preto ľudia nepremýšľajú, či to ako jedia dáva zmysel ich telu a životnému štýlu. Jednoducho, ak nie ste bikina, nejedzte ako ona, tak isto ak nie ste kulturista, nejedzte ako on. Je to profesia.

 

Je ľudské zdravie prepojené napriamo s ľudskou psychikou? Ako toto prepojenie funguje? 

Podľa mňa všetko začína aj končí u psychiky. Mnohokrát sa ma pýtajú ľudia, či som radšej nechcela byť psychológom, a občas sa tak aj u mojich klientov cítim. Ale naozaj, ak raz človek pochopí, aká mocná psychika je, zistí, koľkí odborníci sú ako múdre knihy, ktoré si nikto druhýkrát neprečíta, pretože nedávajú zmysel.

Stačí sa len zamyslieť nad tým, že náš mozog sa začal zväčšovať a štrukturálne meniť s tým, ako sme menili stravu, na ktorú sa prispôsobil tráviaci systém svojou stavbou do dnešnej podoby.

V črevách máme svoju imunitu. A keď už poznáš aspoň tieto dve základné informácie, je ti jasné pri pohľade na dnešné stravovanie, že tam súvislosť byť musí. Novodobé výskumy už konečne dokazujú, že stav čriev, respektíve ako je na tom náš mikrobióm, ovplyvňuje psychický stav jedinca.

 

Ako je prepojená ľudská psychika so správnym fungovaním čriev?

Aby som pri tejto otázke neskončila pri písaní seminárnej práce, skúsim v skratke. Tak, ako to hovorím na svojich prednáškach. Ak ti je od žalúdka zle, nafukuje ťa, máš kŕče v bruchu, či akékoľvek problémy, som si 100% istá, že pokiaľ bolesť neutlmíš, nefunguje ti ani mozog. Si agresívna, necítiš sa vo svojom tele dobre, sťahuješ sa od okolia a podobne.

Naopak ak sa nemáš rada, tlačí na teba okolie aby si nejak vyzerala, či veľa pracuješ, vedie to k stravovaniu, ktoré je chudobné na prebiotiká, plnohodnotné potraviny s nedostatkom makroživín, či celkovej energie. A teraz to znásob niekoľkými dňami a mesiacmi popritom ako sa nanič cítiš.

Jedno bez druhého proste nefunguje. Funkciou čriev je spracovať potravu a vyťažiť z nej čo najviac živín. Psychika aby si si jedlo užila. Jedla s niekým a vnímala, že to, čo ješ, ti dáva silu do života.

Rozhovor Káťa Bagniari

Katkina prednáška. Katku môžete sledovať aj na Instagrame

 

A čo imunita, má zlé fungovanie čriev na to nejaký vplyv?

To som tu už vlastne dosť načrtla. V tráviacom systéme je naša imunita. Tráviaci systém telo detoxikuje pomocou pečene a obličiek. Za pomoci rôznych enzýmov a reakcií rozkladá prijaté živiny tak, aby sa čo najlepšie vstrebali do tela a zvyšok sa čo najrýchlejšie dostal z tela von a neškodil nám.

Na to potrebujem pomocníkov, ktorý nás z väčšiny tvoria. Mikroorganizmy, ktoré ma tvoria a vlastne správne by som mala povedať, že sme to my a nie ja a mikroorganizmy. Naša symbióza je nutná, ale mnohí ju narušujú.

 

Aké faktory negatívne ovplyvňujú náš imunitný systém?

Ultra-spracované potraviny, všeobecne rýchle jedlo – fastfoody, spálené jedlo, jedlo s vysokým obsahom spracovaných tukov a cukrov, ako sú rafinované oleje či glukózovo-fruktózové sirupy, nedostatok vlákniny a probiotík, prehnaná čistota, nekvalitný spánok, workholizmus, psychika, stres… No, nechcem tu písať nový článok 🙂

 

Aké najjednoduchšie a základné opatrenia môžeme pre seba urobiť, aby sme zlepšili ako črevá, tak imunitu?

Optimalizovať svoj život. Zdravie je vymoženosť dnešnej doby, na to naozaj nie sme stvorení, ale dospeli sme k tomu ako živočíšny druh a to je skvelé! Škoda, že vymoženosti doby otáčame proti sebe a skracujeme si život sami. Stravou, nedostatkom pohybu, pohybu na slnku, naháňaním sa a podobne.

 

Mnoho ľudí naokolo (vrátane mňa) má chronické problémy s črevami. Bolo to vždy? Príde mi to ako veľký boom chornických chorôb… 

Veľmi výnimočne. Ak by si zjedla niečo, čo ti nesedí, napríklad mlieko ak nemáš enzým, ktorý by ti ju rozložil. To by si asi ale bývala v Afrike. Alebo by ti škodil nadmerný príjem scharidov, čo je v Afrike zas bežný zdroj energie.

Kedysi by si musela zmeniť miesto, kde si sa pôvodne narodila, či by ti niekto denno-denne dovážali zdroj potravín, ktoré nevieš spracovať. Prípadne nejaká genetická mutácia alebo fyzický zásah z nejakého zranenia. Alebo kedykoľvek v rámci našej histórie ak by si patrila k šľachte, kde vznikali prvé civilizačné choroby z nesúladu, ktorý žijeme dnes.

 

Aké sú najčastejšie potiaže s črevami a čo to spôsobuje? 

Tých je naozaj veľa! Dosť sa skloňuje v dnešnej dobe ochorenie Crohn, IBS, celiakia, laktózová intolerancia a končí to u rakovín. Všetko sú to choroby z nesúladu, ktoré ľudia akceptujú a tlmia práškami namiesto zmeny stravy či prístupu k sebe samému.

 

Dokážu zelené potraviny (napr. spirulina, mladý jačmeň… ) pozitívne ovplyvniť činnosť čriev a imunitu?

Áno, ale sú malým zrnkom na poli, ktoré môže vyrásť v krásnu úrodu. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ale hlavne obsahujú chlorofyl. Chlorofyl sa spája práve s proti zápalovými procesmi v našom tele, konkrétne v bunkách.

TIP REDAKCIE: Doprajte svojmu telu poriadnu dávku zelených superpotravín, vitamínov a minerálov pravidelným užívaním Blendey SUPERGREENS.

SUPERGREENS účinky

 

Kedy je najvhodnejšie a akou formou suplementovať zelené superpotraviny?

Najvhodnejšie je prijímať dostatok listovej zeleniny, k tomu občas prihodiť riasy alebo suplementy ako chlorella či mladý jačmeň. Určite nie 365 dní v roku, ale robiť si týžden či mesiac pauzy, aby telo nebolo tak ako pri iných zdrojoch jedla, neustále živené tým istým zdrojom. Zachovať variabilitu jedla, tak ako to bolo kedysi vďaka ročným obdobiam, či zmenou prostredia.

 

Tiež ste dostali chuť vedieť viac? Prihláste sa na našu prvú prednášku 25. apríla 2019 v Bratislave, ktorá je úplne zdarma. Pozor, počet návštevníkov je limitovaný. Zaistite si svoje miesto včas a REGISTRUJTE SA po kliknutí na tento odkaz.

 

 

Ďalšie inšpiratívne a motivujúce rozhovory

Nechajte sa inšpirovať našimi exkluzívnymi rozhovormi. Pútavé príbehy, praktické rady a motivácie aj pozitívnu náladu nájdete práve v rubrike plnej rozhovorov so špecialistami na zdravý životný štýl, výživovými poradcami, profesionálnymi športovcami, jogínmi a jogínkami, modelkami, blogerkami, našimi zákazníkmi, ambasádorkami aj členmi nášho Blendea tímu a ďalšími zajímavými ľuďmi. U nás si prečítate, na čo ste sa vždy chceli spýtať.
Fitness maminka Eva Tóth: "Ako schudnúť po novom roku vďaka strave?"
Rozhovor s modelkou Olgou Plojhar: "Snažím sa znížiť svoju ekologickú stopu, kde to ide."
Rozhovor s bežkyňou Ivankou Záškvarovou: "Neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec."
Koučka Katka Bagniari: "Zdravie je vymoženosť dnešnej doby."
Rozhovor s Evou Toth: "Cílem bylo vyhnout se nachlazení a podpořit zdravý vývoj miminka."

 

Ohodnoťte článek

Pridajte komentár

XHTML: Môžete použiť tieto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

NOVÝ PRODUKT

BLENDEA
SUPERPROTEIN

Zaobstarajte si kvalitný zdroj rastlinných bielkovín so superpotravinami.

Zistiť viac